fallback

Второстепенните пазари на имоти привличат все по-голям интерес

С най-силен потенциал са Варшава, Дъблин, Амстердам, Милано, Барселона, Рим, Мадрид, Брюксел, Люксембург и Букурещ, според BNP Paribas Real Estate

15:37 | 10.01.14 г. 1

Инвеститорите демонстрират засилен интерес към имоти във второстепенните градове на Европа в търсене на възможности за добавена стойност. Това показват резултатите от ново изследване на BNP Paribas Real Estate, цитирани от онлайн изданието Property EU.

Консултантската компания откроява 10 второстепенни пазара със силен потенциал: Варшава, Дъблин, Амстердам, Милано, Барселона, Рим, Мадрид, Брюксел, Люксембург и Букурещ. Миналата година тези пазари са регистрирали общи инвестиции за 10,4 млрд. евро, което е със 73% над нивата от 2012 г.

С някои изключения - като Полша и Румъния, второстепенните пазари все още са обременени от трудната икономическа обстановка с нулев или слаб положителен ръст на икономиките. Вероятно те вече са достигнали дъното по отношение на наемите и максимума по отношение на неусвоените площи за новото строителство.

"Нарастващият интерес от страна на чуждестранните инвеститори е още един признак за възстановяването на второстепенните пазари. През 2013% 70% от инвестициите в стойностно изражение са направени от трансгранични инвеститори спрямо 46% през 2009 г. Повечето от тях са от еврозоната и Северна Америка", коментира анализаторът Селин Котасон-Фове.

От компанията отбелязват, че спредът между доходността от първокласните офиси на ключовите пазари - Париж, Лондон и четирите водещи градове в Германия, и второстепенните пазари никога не е бил толкова голям, което компенсира риска за тези по-слабо ликвидни пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:42 | 21.08.22 г.
fallback