fallback

Цените на жилищата на Острова изненадващо се понижиха през декември

На годишна база обаче се отчита ръст от 7,5%, като очакванията за тази година са за увеличение с 4-8%

15:57 | 08.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Цените на жилищата във Великобритания са отбелязали изненадващ спад през декември, сочат данни на ипотечния кредитор Halifax, цитирани от Ройтерс.

През последния месец на годината цените са се понижили с 0,6% спрямо ноември, след като от началото на 2013 г. непрекъснато се отчитаха ръстове, подкрепени от резкия спад на безработицата, засиленото доверие в икономиката и съживяването на ипотечното кредитиране заради правителствените стимули.

На годишна база обаче цените на жилищата на Острова са се повишили със 7,5% през декември. Ипотечният кредитор освен това очаква ръстовете да продължат и през тази година. За цялата 2014 г. компанията прогнозира повишение от порядъка на 4-8%.

„Наистина има реален риск от нов жилищен балон през 2014 г., тъй като се засилват доказателствата, че покачването на цените като тенденция се разпространява и в други региони на страната“, предупреждава Хауърд Арчър, икономист за Великобритания в консултантската компания IHS Global Insight. Според техните прогнози цените през 2014 г. ще нараснат с 8%.

Halifax все пак не очаква неконтролируем ръст на цените на жилищата, тъй като растежът на доходите продължава да изостава, а това ограничава покупателната способност на домакинствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:34 | 13.09.22 г.
fallback