fallback

Пазарът на имоти в Хонконг върви към "охлаждане"

Броят и стойността на продадените през миналата година жилища са намалели значително

14:53 | 08.01.14 г.

Броят на имотите, продадени в Хонконг през миналата година, е намалял с близо една трета до 17-годишен минимум на фона на по-високите данъци върху продажбите, целящи да намалят риска от спукване на ценовия балон в един от най-скъпите градове в света, съобщава Ройтерс.

Въпреки големите отстъпки, предлагани от местните влиятелни строителни компании, общият брой на договорите за покупка, сключени през 2013 г., е бил 70 503, или с 29% по-малък в сравнение с 2012 г., според данни на местния поземлен регистър.

Стойността на сделките е паднала с 30% на годишна база до 59 млрд. долара, а прогнозите са, че низходящата тенденция на развитие ще се запази и през тази година. През ноември Deutsche Bank предвиди, че цените на жилищата в Хонконг могат да се понижат с до 50% през следващите 12 месеца.

През миналия февруари властите удвоиха гербовия налог върху сделките с жилищни имоти до 8,5% от стойността на продажбата. Въпреки това цените продължават да вървят нагоре: според компанията Centaline Property през 2013 г. жилищата в Хонконг са поскъпнали с 3%, а от 2008 г. цените им са скочили със 120%.

Цените на имотите в Хонконг продължават да са сред най-високите в света. Въпреки че Хонконг започна да предприема стъпки за охлаждането им през октомври 2009 г., реален ефект от мерките нямаше до февруари, когато бе увеличен гербовият налог върху сделките, отбелязва информационната агенция.

Какви са последните тендеции в пазара на жилища може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:31 | 23.08.22 г.
fallback