fallback

Инвестициите в бизнес имоти за пръв път от 2007 г. ще надвишат 1 трлн. долара

Скоростта, с която се подобрява доверието в пазара на бизнес имоти, изненадва много анализатори

09:55 | 08.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в глобален мащаб ще нарасне с 10-15% през 2014 г. до над 1 трлн. долара – ниво, невиждано от 2007 г. насам, прогнозират от консултантската компания Cushman&Wakefield.

През 2013 г. обемът на инвестициите е нараснал с малко над 8 на сто до приблизително 980 млрд. долара. Компанията скоро ще е готова с окончателната оценка.

„Нарастващият оптимизъм и засилващата се активност, които наблюдаваме в много региони, се коренят във вярата, че глобалната икономика ще премине през спокойни води през тази година, както и че се работи по справянето с финансовите дисбаланси. Това доведе до увеличаване на апетита за риск на инвеститорите и на засилване на интереса към вложенията в чужбина, особено на второстепенни пазари, както и на стесняване на разликата между доходността от инвестициите в първокласни и второкласни активи“, коментира Дейвид Хъчинс, който оглавява звеното за пазарни проучвания на компанията в Европа, Близкия Изток и Африка.

Скоростта, с която се подобрява доверието в пазара на бизнес имоти, изненадва много анализатори и повдига някои въпроси. Много експерти смятат, че в някои региони се зараждат нови балони, и прогнозират, че те ще се спукат, когато Федералният резерв и другите централни банки започнат по-осезаемо да оттеглят паричните стимули за икономиките.

Хъчинс посочва, че затягането на паричната политика на централните банки ще се почувства най-вече от развиващите се пазари заради оттеглянето на ликвидност. Това обаче би напомнило на инвеститорите, че трябва да останат фокусирани върху фундаментите на пазара на имоти.

Най-значителни ръстове на обемите на инвестициите през 2013 г. се наблюдаваха в Америка, но през тази година очакванията са да се ускорят инвестициите в Европа и Азия, посочва се в доклада. Основен двигател на ръстовете се очаква да са трансграничните и опортюнистичните инвеститори.

Експертите прогнозират, че обемът на инвестициите в бизнес имоти в Европа ще нарасне с 13 – 15% през тази година. За Северна и Южна Америка прогнозата е за ръст от порядъка на 18-20%, а за Азиатско-тихоокеанския регион – 5-7%, като се уточнява, че пазарите там ще са силно поляризирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:09 | 13.09.22 г.
fallback