fallback

Акционерите в Orco Property Group прекроиха управителния съвет

Вотът бе своеобразна победа за чешкия инвеститор Радован Витек

10:34 | 07.01.14 г.

Акционерите в Orco Property Group гласуваха за отстраняването на членовете на управителния съвет, представляващи два американски фонда, които имаха стратегически спорове с най-големия акционер в строителната компания, предаде Ройтерс.

Вотът бе своеобразна победа за чешкия инвеститор Радован Витек, като засили влиянието му в компанията, която пострада силно от финансовата и икономическа криза от 2008 г. Витек вече разполага с дял от 30,7% в дружеството и според анализатори целта му е да погълне компанията.

На общо събрание в понеделник акционерите са гласували да намалят броя на членовете на управителния съвет от деветима на петима. Новият борд ще включва Витек и още един представител на двете фирми, които той контролира с дялове с Orco. Останалите членове са президентът и главен изпълнителен директор Жан-Франсоа От, който също държи дял от 9,7%, както и двама независими членове.

Американските фондове, загубили мястото си в борда, са Alchemy и Kingston, които са вторият и третият по големина акционер с общ дял от 23,5%.

Витек, който е един от най-големите инвеститори в имоти в Чехия, твърди, че Orco се нуждае от незабавно финансиране за най-малко 100 млн. евро, за да погаси свои дългове и гаранции. През декември той защити ход за увеличение на капитал на едно от дъщерните дружества на Orco, благодарение на което бе набрана около половината от нужната сума.

Alchemy и Kingston разкритикуваха този ход, а и в миналото са обвинявали Витек, че се опитва да превземе борда.

Orco, която притежава имоти в Чехия, Полша, Германия, Словакия, Унгария и Хърватия, отчете нетна загуба от 142,4 млн. евро за първите девет месеца на 2013 г. заради обезценката на някои проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:30 | 03.09.22 г.
fallback