fallback

Продажбите на жилища в Манхатън покориха рекордно ниво

Повишението на лихвите по ипотеките и недостатъчното предлагане тласкат купувачите към сделки

17:09 | 06.01.14 г.

Продажбите на апартаменти в Манхатън са нараснали през четвъртото тримесечие на миналата година, като е регистриран рекорд на сделките в края на годината на фона на изгледите за ръст на лихвите и цените, предаде Bloomberg

Продажбите на апартаменти са скочили с 27% на годишна база до 3 297 бр. - най-високото равнище за четвъртото тримесечие зоткакто се води статистиката, сочат изчисления на оценителите от Miller Samuel Inc. и брокерите от Douglas Elliman Real Estate.

Предишният рекорд бе през 2012 г., когато продавачите бързаха да сключат сделки преди очакваното повишение на данъците върху печалбата от продажба на имоти.

Сред причините за наплива на купувачи са повишението на лихвите по ипотеките и засилената конкуренция за имоти в момент, в който запасите се свиват. Към края на декември миналата година запасите от жилища за продажба са паднали с 12% на годишна база до 4 164 бр. - най-ниското ниво от 14 години насам. Търсенето повишава цените, като средната цена на апартамент вече е на рекордно високи нива.

Средната лихва за ипотека с фиксирана лихва и срок от 30 години е скочила от почти рекордно ниските 3,35% през май до 4,53% през миналата седмица, сочат данни на Freddie Mac.

Миналия месец Федералният резерв обяви, че започва поетапно оттегляне на паричните стимули, които поддържаха ниски разходите за кредитиране. Това на свой ред засили спекулациите, че лихвите по ипотеките ще се повишат още повече.

Средната цена на сделките с имоти в Манхатън, сключени през четвъртото тримесечие, е нараснала с 2,1% до 855 хил. долара. Средната цена на кв. м е скочила с 8,7% до над 12 500 долара. Купувачите са се съгласили да платят офертната или по-висока цена при 43% от всички продажби спрямо 12% година по-рано.

Цените на апартаментите са се покачили с 14% до рекордно високи нива през тримесечието. Ръстът се дължи основно на скокът с 27% на цените на апартаментите в нови сгради, които струват средно 1,73 млн. долара. В сградите, завършени след началото на рецесията, като цяло се предлагат по-големи апартаменти и луксозни екстри, което обяснява до известна степен по-високите цени.

Според експерти през 2014 г. запасите от жилища на пазара в Манхатън ще продължат да се свиват, а цените - да нарастват. Собствениците се колебаят дали да пуснат апартаментите си за продажба, тъй като се опасяват, че няма да има какво да купят, след като ги пласират. В същото време ограниченото ново строителство е съсредоточено основно върху богатите купувачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:34 | 30.08.22 г.
fallback