fallback

Купувачите на първи дом щурмуват пазара на имоти на Острова

През миналата година е регистриран най-резкият ръст на купувачите на първи дом от десетилетия

10:45 | 06.01.14 г.

Броят на купувачите на първи дом във Великобритания е отбелязал най-бързия си ръст от повече от десетилетие на фона на стимулите от правителството, които бяха спрени след серия от предупреждения за опасност от балон, включително и от централната банка, пише FT.

През миналата година са били регистрирани над 265 хил. купувачи на първи дом на Острова, което е с над 22% повече спрямо 2012 г.

Рекордно ниските лихви и възможността за теглене на кредити с по-високо съотношение между стойността на жилището и ипотечното финансиране са подкрепили търсенето и доверието на купувачите на първо собствено жилище, отбелязва изданието.

Мартин Елис, икономист от Halifax, коментира пред изданието, че потребителите вече не чувстват страха и несигурността от последните години, когато много от купувачите на жилища бяха засегнати от резкия спад на цените и жилищата им струваха значително по-малко, отколкото са изтеглените за тяхната покупка кредити.

„На фона на подобряващото се доверие на потребителите очакваме повече купувачи на първи собствен дом да навлязат на пазара през 2014 г.“, допълва експертът.

Въпреки отчетения рязък ръст обаче броят на купувачите на първи дом е все още с около 30 на сто под средногодишното равнище за периода 2003-2007 г., отбелязва изданието.

Значително се е увеличил и размерът на първоначалната вноска, която трябва да направят купувачите на първи собствен дом. Докато през 2007 г. средният й размер е бил почти 17 500 паунда, към 2013 г. той е нараснал до близо 31 хил. паунда. Това значително е намалило независимостта на купувачите на първи дом – през миналата година около 65 на сто от тях са разчитали на финансовата подкрепа на семействата си, за да се справят с първоначалната вноска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:02 | 09.09.22 г.
fallback