fallback

Експерти прогнозират лек спад на цените на лукс имотите в Испания

Търсенето на имоти от чуждестранни граждани в първокласните крайбрежни райони е нараснало с 29% през последните 12 месеца

16:09 | 02.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Цените на имотите в Испания в горния сегмент на пазара ще продължат да падат със скромни темпове през първата половина на 2014 г. и ще започнат да се стабилизират през останалата част на годината, твърдят експерти, цитирани от онлайн изданието Property Wire.

През последните 12 месеца независимата агенция за недвижими имоти Lucas Fox е увеличила приходите си близо тройно основно благодарение на клиентите си от Северна Европа, които се завръщат на пазара. Налице е и засилен интерес от страна на купувачи от Русия, Близкия изток и Китай, привлечени от неотдавна въведената в страната "златна" виза. 

"Новите испански закони за жителството позволяват на граждани на държави извън Европа да получат испанско жителство, ако инвестират над 500 000 евро в имоти в страната. Това означава, че британските и европейски клиенти вече се конкурират с купувачите от Русия, Китай и Близкия изток. Има добри инвестиционни възможности в някои райони, но продавачите всео ще трябва да приспособят цените, които търсят, за да може пазарът да се възстанови напълно", твърдят експертите от Lucas Fox.

На фона на очакванията цените на имотите в най-търсените райони да се балансират през 2014 г. от агенцията прогнозират, че новата вълна от чуждестранни инвеститори няма да може да устои на някои от предлаганите атрактивни цени. На пазара действат няколко основни фактора, включително изгодни сделки за качествени имоти на международно известни места като Барселона, Марбеля и Ибиса. Освен това бързо се завръща и доверието на пазара, като има реална възможност за поскъпване в средносрочен план. Влияние оказват и новите правила за т. нар. "златна"  виза. Други фактори са начинът на живот, който предлага Испания, както и необходимостта много чуждестранни инвеститори да вложат парите си, а понякога и семействата си, в по-сигурна и политически стабилна държава. Всички тези фактори са предпоставка за уникални възможност, отбелязват специалистите.

По последни официални данни чуждестранното търсене на имоти в Испания, особено в първокласните крайбрежни райони, е нараснало с 29% през последните 12 месеца. В Малага, където се намира Марбеля, покупките на имоти от чужденци са се увеличили със 61%, а в Херона - с 52%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:38 | 13.09.22 г.
fallback