fallback

Сделките в брой движат жилищния пазар в САЩ

Експерти предупреждават, че тенденцията е неустойчива и не може да подкрепи пазара в дългосрочен план

15:20 | 30.12.13 г. 4

Все повече американци купуват жилища като плащат в брой. Според експерти в областта на имотите обаче това не е особено добър знак за пазара и означава, че вероятно секторът също изпитва влиянието на решението на американския Федерален резерв да започне да затяга паричната си политика, пише MarketWatch.

През ноември делът на сделките с имоти в брой достига 42% от всички сделки на пазара, докато през октомври делът им беше 39%, сочат данни на консултантската компания RealtyTrac.

Най-силен ръст на сделките в брой е отчетен в щатите Флорида (делът им достига до 63%), Джорджия и Невада (по 51%), Южна Каролина (50%) и Мичиган (49%).

Сделките в брой са основният двигател на продажбите на имоти в САЩ. През ноември на годишна база са били продадени 5,1 млн. жилищни единици, което е с 1% повече в сравнение с октомври и с 10% над ноември 2012 г.

Решението на Федералния резерв на САЩ да намали с 10 млрд. долара програмата си за изкупуване на облигации може допълнително да насърчи купувачите с пари в брой, тъй като се очаква да започне и постепенен ръст при лихвите по ипотеките, въпреки ангажимента на Фед да поддържа ниска основната лихва за продължителен период от време.

Дарън Бломкуист от MarketWatch посочва, че след като през юни имаше осезаем ръст на лихвите по ипотеките, това е предизвикало увеличение и на потока клиенти, които са закупили имоти с пари в брой. “Някои пазари са изключително чувствителни по отношение на лихвите заради достъпността”, коментира той.

Данни на Goldman Sachs показват, че купувачите с пари в брой са вероятно още повече. Статистиката на банката сочи, че сделките в кеш са били 57% от всички сделки с имоти през август.

Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти също потвърждава тенденцията, макар че данните й са коренно различни: делът на сделките с жилища в брой е 31%, според организацията.

Експертите обаче са единодушни, че тенденцията демонстрира неустойчивост и трябва да бъде наблюдаван с особено внимание. Купувачите в брой са или по-заможни американци, или пенсионери, които сменят жилището си, или инвеститори, които искат да спечелят от ситуацията на пазара, като отдават имотите под наем или да ги препродадат на по-високи цени. Нито една от тези групи инвеститори обаче не може да поддържа ръстовете на пазара в дългосрочен план. Ако присъствието им се задържи за дълго време, това ще има по-скоро унищожителен ефект за пазара заради неустойчивия ръст на цените, пояснява Бломкуист.

Ситуацията води и до още едно предизвикателство пред пазара на жилища в САЩ – ограниченият брой купувачи и инвеститори заради комбинацията от затегнатите правила за кредитиране и нарастващите лихви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:38 | 11.09.22 г.
fallback