fallback

И Сорос залага на възстановяването на испанския строителен сектор?

Носят се слухове, че милиардерът е купил 3% от строителната компания FCC

09:20 | 30.12.13 г.

Пазарната оценка на испанската строителна компания FCC се облагодетелства от слуховете, че милиардерът Джордж Сорос е купил дял от 3%, след като през октомври съоснователят на Microsoft Бил Гейтс купи 6%, предаде Ройтерс.

В борсовата сесия в петък акциите на компанията нараснаха с близо 3 на сто, като през деня достигнаха цена от над 17 евро за лот.

От FCC засега отказват коментар, а от Soros Fund Management не беше открит представител, който да потвърди или отхвърли информацията, посочва информационната агенция.

Чуждите инвеститори обръщат поглед към Испания в търсене на подценени, атрактивни активи заради продължителната рецесия, срива на строителния сектор и спасителната програма за банките.

През последните месеци водещата банка в страната – Santander, продаде звеното си за имоти на американската компания за дялов капитал Apollo Global Management.

“Покупката на дял от FCC е дългосрочен залог върху възстановяването на испанската икономика”, коментира Хосе Лизан от Auriga Global Investors. “FCC беше тежко ударена от кризата и една такава инвестиция би започнала да се възвръща след 6-7 години”, допълва анализаторът.

Строителната компания беше принудена да съкращава персонал и да продава активи, включително звеното си за жилищно строителство Realia, за да оцелее. Групата направи и няколко сериозни отписвания заради енергийния си бизнес и изпадналата в несъстоятелност австрийска компания Alpine.

FCC беше принудена да започне и преговори с 37 банки за рефинансирането на над 5 млрд. евро дълг. Компанията е постигнала споразумение с 6 испански банки, но ръководството й не разкрива детайли по споразуменията.

Основателите на FCC също започнаха да продават акции заради кризата. Те обаче все още имат контролиращ дял от над 50 на сто от компанията.

Акциите на строителната група изгубиха над 80% от стойността си спрямо пиковите равнища, достигнати през 2007 г. в годините на строителния бум в Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:36 | 12.09.22 г.
fallback