fallback

Очаква се засилване на активността на пазара на офиси в Европа през 2014 г.

Търсенето остава съсредоточено върху качествените офиси на водещите пазари, но инвеститорите бавно разширяват географския си хоризонт

12:35 | 25.12.13 г.

Засилване на активността на пазарите на офиси в Европа очаква консултантската компания Cushman&Wakefield. Очаква се обаче и увеличаване на дела на празните площи, след като през тази година бяха довършени редица нови проекти, а търсенето все още изостава от предлагането, посочва се в доклад на компанията.

Тенденцията за изоставане на търсенето се очаква да отшуми със засилването на икономиката, макар и да се подчертава, че бизнесът се изправя пред редица рискове и икономическото възстановяване остава крехко.

Инвеститорите ще продължат да са фокусирани върху водещите пазари, но заради редуцираните възможности за инвестиции и липсата на предлагане все повече се насочват към второкласни активи, както и второстепенни пазари. Играчите на пазара ще продължат да разширяват географския си хоризонт в търсене на по-голяма печалба, прогнозират експертите.

Бавно възстановяващото се доверие в икономиката постепенно ще подкрепи и пазара на наеми. Все повече потенциални наематели ще бъдат готови да подобрят или да разширят бизнеса си, а не само да орязват разходи.

Търсенето все пак е съсредоточено върху качествените офиси на водещите пазари, които се възстановяват най-бързо. Постепенно обаче към групата на възстановяващите се пазари се присъединяват и някои второстепенни дестинации – например Дъблин.

Заради бавното възстановяване на определени пазари се очаква и ръст на спекулативното строителство, тъй като и инвеститорите, и някои кредитори са готови да поемат по-високи рискове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:27 | 13.09.22 г.
fallback