fallback

Небостъргачите - отговорът на нуждите на презаселените градове

В небостъргачи се помещават ферми, училища и дори гробища

16:09 | 20.12.13 г.

Бурният прираст на населението, все по-пренаселените градове и стремежът към екологично чист начин на живот карат много архитекти да използват небостъргачите за нещо повече от жилищни и офис сгради, пише Businessweek.

В наши дни те вече служат за училища, вертикални ферми и дори гробища.

В Милано архитекти откриха първата "вертикална гора" в небостъргач под формата на проект за 85 млн. долара, в който ще има 730 дървета, 5 000 храста и 11 000 растения. В Сингапур пък се намира една от първите "вертикални" ферми в света - структура, наречена SkyGreen, където има въртящи се зеленчукови градини, задвижвани от гравитацията въртящи се съоръжения за напояване и т. н.

В Япония вече има небостъргач-гробище, като примерът се очаква да бъде последван и от други държави. Студент по архитектура от Норвегия неотдавна разбуни духовете в родината си, като предложи да бъде изградено вертикално гробище, чиято височина да нараства с добавянето на нови гробове.

Седеметажната Williams Jones College Preparatory High School в центъра на Чикаго, която бе открита през август, е едно от все по-поплярните училища-небостъргачи в САЩ. Класните стаи в учебното заведение са разположение на четвъртия и петия етаж. Под тях се намират столовата, салонът и пиблиотеката. На горните етажи са плувният басейн и спортният салон.

В Ню Йорк пък училището Beacon High School се помещава в бивша държавна библиотека на седем етажа.

В Манхатън се намира и Beekman Hill International Schoool, което е на пет етажа и има игрище на покрива. През есента в щата Джорджия бе открито North Atlanta High, което бе изградено за 147 млн. долара в стара сграда на IBM на 11 етажа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:15 | 11.09.22 г.
fallback