fallback

Перспективите пред пазара на имоти в Испания изглеждат по-позитивни

Очаква се пазарът като цяло да се стабилизира догодина

11:17 | 20.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Перспективите пред пазара на имоти в Испания през 2014 г. изглеждат по-позитивни, след като официалните данни за третото тримесечие показват, че цените на жилищата в четири региона на страната са вече във възход, пише онлайн изданието propertywire.com.

На Балеарските острови е отчетено повишение на цените с 4,4% на годишна база, в Навара – 2,8%, в Екстремадура – с 2,2%, а в Мадрид – с 0,3%, показват данните на испанския статистически институт.

Като цяло за страната цените на жилищата в Испания са се понижили с 0,4% през третото тримесечие спрямо второто и с 4,5% на годишна база. Това обаче е най-малкият спад от 2010 г. насам.

Според консултантите в Balearics Sotheby’s International Realty тенденцията за ръст на цените на имотите в региона ще продължи и през 2014 г. „Факторът, който поддържа цените на средиземноморските острови по времето на рецесията и който сега подкрепя ръста на цените, е свитото предлагане. Ибиса и Майорка никога не са били презастроени, контролът винаги е бил по-затегнат и строг и в резултат никога не е имало свръхпредлагане“, посочват от компанията.

Същевременно на Балеарските острови се наблюдава значителен ръст на чуждестранната собственост – двоен за последните пет години. Преобладават британските, холандските, германските, датските и шведските купувачи. Увеличава се интересът на руските и скандинавските купувачи.

Най-новите данни сочат, че през първото полугодие над 1 400 чужденци са закупили жилища – почти същия брой, колкото и през 2008 г.

Повечето експерти очакват пазарът на имоти в Испания като цяло да продължи да записва спадове и догодина или да се стабилизира. За Балеарските острови обаче прогнозите са позитивни.

Все пак очакванията са да се засили присъствието на купувачи от държави извън Европейския съюз (ЕС) – Русия, Китай и Близкия Изток, заради специалното законодателство, което урежда статута на чужденците – собственици на имоти в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:41 | 06.09.22 г.
fallback