fallback

Инвеститорите с положителни очаквания за хотелиерския сектор в Европа

Играчите на пазара разширяват търсенето си към пазари като Дъблин, Манчестър и Барселона

17:29 | 19.12.13 г.

Инвеститорите в хотели в Европа, Близкия изток и Африка в момента са по-уверени спрямо началото на годината. Това показват резултатите от изследване на Jones Lang LaSalle Hotels & Hospitality Group, цитирано от онлайн изданието Property Magazine.

Според доклада, който обхваща 31 града, общо в 21 града се очаква подобрение на резултатите през следващите шест месеца, като в средносрочен план се очаква броят им да се увеличи до 28. Инвеститорското доверие е най-високо в градовете в Германия (Мюнхен, Франкфурт и Хамбург), които продължават да се радват на стабилни пазарни показатели. В списъка следват Лондон и Париж.

Изискванията за нивото на капитализация се очаква да останат сравнително стабилни през следващите шест месеца, като нараснат минимално от 7,1% до 7,2%. Това е отражение на оптимистичните, макар и предпазливи нагласи на инвеститорите.

Почти 50% от инвеститорите, включени в изследването, се стремят основно към придобивания и разширяват търсенето си към пазари като Дъблин, Манчестър и Барселона.

Най-слаби резултати записват пазарите в Югоизточна Европа. Инвеститорите очакват спадове и на пазарите в Лисабон, Милано и Мадрид. Тези очаквания са резултат на продължаващата икономическа нестабилност в периферията на еврозоната, която оказва отрицателно въздействие върху местния туризъм.

Барселона е едно от малките изключения от тази тенденция. По-добрата икономическа обстановка и възстановяването на глобалния туризъм доведоха до силно увеличение на нивата на заетост през 2010 г. Въпреки че растежът се забави през 2011 г., той остава положителен. Градът отчита добри резултати, като предлагането на хотели е нараснало с над 70% през последните 10 години.

Друг пример е Лондон, където краткосрочните очаквания са силни на фона на подобряващото се доверие на потребителите и бума след Олимпийските игри. На фона на очакванията предлагането на хотели да се увеличи с около 8% през следващите две години, което вероятно ще накара хотелиерите да ограничат средните цени на стаите, би следвало да се очаква средносрочните прогнози да са по-песимистични.

Изследването обаче показва, че инвеститорите са по-обнадеждени в очакванията си за британската столица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:21 | 05.09.22 г.
fallback