fallback

Китай забрани продажбата на земя за малки жилищни обекти

Интересът към селскостопанската земя около второстепенни и третостепенни градове доведе до силен ръст на цените

15:54 | 12.12.13 г.

Китай сложи спирачка на масовата продажба на земя от страна на фермерите, която доведе до силен ръст на цените в някои второстепенни и третостепенни градове в страната, предаде онлайн изданието Global Property Guide.

Според официалното решение на властите се забранява продажбата на "права за малки жилищни обекти", които обикновено се намират в селските райони. Причината е, че тези имоти обикновено се строят върху селскостопанска земя и следователно изискват държавно планиране.

Цените на имотите се вдигнаха, след като се появиха слухове, че правителството може да позволи търговията на земя в селските райони на унифициран пазар по същите правила и превилегии като държавната земя.

Жителите на градовете се втурнаха към селските райони, за да се възползват от по-добрите условия на околната среда. Те започнаха да строят малки жилищни имоти, които не са легализирани.

В Китай земята в селските райони е собственост на кооперации и можеше да бъде използвана за строителство на индустриални или частни имоти, но с разрешението на държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:43 | 04.09.22 г.
fallback