fallback

Продажбите на жилища в Китай достигната двугодишен максимум през ноември

Търсенето на жилища в Китай все още е много силно, въпреки рестрикциите

14:27 | 11.12.13 г.

Продажбите на жилища в Китай през ноември са достигнали най-високата си месечна стойност от близо две години въпреки засилените ограничителни мерки, обявени от местните власти, предаде Bloomberg.

Стойността на продадените жилища е нараснала с 19% до 720,4 млрд. юана (119 млрд. долара) - най-високото ниво от декември 2011 г., в сравнение с 604,8 млрд. юана през октомври, показват данни на Националното статистическо бюро.

Продажбите на жилища от началото на годината са се увеличили с 31% на годишна база до 5,9 трлн. юана.

"Данните инзенадаха пазара и показаха, че търсенето на жилища в Китай все още е много силно", коментира Дай Фан, анализатор от Zheshang Securities Co. в Шанхай. "Увеличението на първоначалната вноска не работи ефективно", допълни той, като отбелязай, че в Шанхай повече купувачи са предпочели да платят изцяло в брой, за да си купят жилища.

Въпреки че премиерът Ли Къцян не въведе национални допълнителни мерки, за да ограничи ръста на цените, около 13 града в Китай затегнаха политиките си в имотния сектор през миналия месец. Три от големите градове в страната - Шънджън, Шанхай и Гуанджоу - увеличиха изискването за минималната първончална вноска по ипотека за второ жилище от 60 на 70%, припомня Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:18 | 20.08.22 г.
fallback