fallback

Великобритания започва да облага чуждите продавачи на имоти от 2015 г.

Налогът ще се плаща от чужденците, които продават неосновно за тях жилище

15:10 | 05.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор

От 2015 г. Великобритания ще облага с данък печалбата от продажбата на жилища от чужденци, съобщи финансовият министър на страната Джордж Осбърн, цитиран от Ройтерс.

Налогът ще се отнася до сделките с имоти, които не са основни жилища на чужденците, уточни Осбърн.

Мярката цели да обуздае ръста на цените на жилищата в британската столица, който вече значително изпреварва повишението на цените в страната като цяло. „Не е правилно да се облагат само продавачите на жилища, които живеят в страната, а тези, които не живеят, да не плащат такъв“, коментира Осбърн в изявление пред парламента.

„Това не е честно. От април 2015 г. въвеждаме данък върху печалбата от продажбата на жилищата на чужденци, които не са основни за тях“, допълни британският финансов министър.

Британците плащат обикновено 28% от печалбата, реализирана от продажбата на техни жилища, които не са им основни.

През последните 12 месеца цените на жилищата в Лондон са скочили средно с около 10 на сто, като в някои райони повишенията са значително по-големи заради засиленото търсене от страна на чужди инвеститори, които търсят втори дом в града или пък искат да купят имот там, за да запазят парите си.

Около 70 на сто от новопостроените жилища в Централен Лондон са купени от чужденци, сочат данни на консултантската компания Savills. Чужденци притежават и около 30 на сто от луксозните жилища на стойност над 1 млн. паунда.

Според представители на имотната индустрия обаче правителството изпраща погрешни сигнали на чуждите инвеститори, които подкрепят пазара на наеми в града. Според тях обаче мярката няма да има толкова голямо въздействие, защото купувачите идват в Лондон заради политическата стабилност и статута на британската столица на убежище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:46 | 13.09.22 г.
fallback