fallback

Препоръчват облекчаване на правилата за публичните фондове за имоти в Хонконг

Съветът за финансови услуги предлага тръстовете да бъдат освободени от данък върху доходите от наем

16:43 | 05.12.13 г. 1

Хонконг "задължително" трябва да преработи правилата си за публичните фондове за имоти, ако иска да остане водещ център за инвестиции в сектора на имотите. Това се посочва в нов доклад на Хонконгския съвет за развитие на финансовите услуги, цитиран от онлайн изданието World Property Channel.

От 2003 г., когато влязоха в сила правилата за създаването на тръстове за инвестиции в имоти, в Хонконг е имало предлагания само на 9 подобни тръста. Това е "доста под темпото на растеж на останалите пазари в региона", отбелязва се в доклада. За сравнение в Япония са листвани 41 подобни тръста, в Сингапур - 28, а в Малайзия - 16.

Тръстовете за инвестиции в имоти в Хонконг "работят в много по-тежка оперативна среда в сравнение с други регионални пазари като Сингапур и Малайзия, които са проактивни в мерките за разрастване на пазарите си", посочват авторите на документа.

Всъщност дори някои местни компании за имоти, които биха могли да отделят част от активите си във фондове за инвестиции в имоти в Хонконг, избират да се листват в чужбина, за да избегнат рестриктивните регулации на местна почва.

Участниците на пазара са единодушни, че ситуацията трябва да се промени. Въздействието на тръстовете за инвестиции в имоти в Хонконг е "приглушено" в сравнение с ефекта им в Австралия и Сингапур, твърди Питър Мичъл от Асоциацията за недвижими имоти в Азиатско-тихоокеанския регион, която представлява публичните компании от сектора на имотите.

Мичъл предлага на публичните компании да им се позволи да строят - нещо, което в момента им е забранено, но е позволено в определени граници на останалите пазари. Заради това ограничение публичните фондове за инвестиции в имоти в Хонконг не могат да ремонтират собствените си застаряващи сгради, което означава, че те все повече остаряват, а разходите за ремонт нарастват.

Хонконг трябва да стане по-конкурентен, в противен случай ще загуби за сметка на останалите пазари в региона, твърдят авторите на доклада. Например местната пенсионна схема може да е огромен източник на инвестиции. В момента обаче максимум 10% от средствата в нея могат да бъдат инвестирани в тръстове за инвестиции в имоти, въпреки че те носят по-нисък инвестиционен риск от обикновените акции, а дивидентите от тях са високи. В Сингапур този праг е 35% за пенсионните фондове, а в Австралия изобщо няма ограничение.

За разлика от други държави тръстовете за инвестиции в имоти в Хонкогн не получават специални данъчни условия. Съветът за финансови услуги предлага те да бъдат освободени от данък върху доходите от наем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:19 | 09.09.22 г.
fallback