fallback

Цените на жилищата в Лондон - колко близо е катастрофата?

Животът в Лондон е твърде скъп за "нормалните" семейства и фирми

11:54 | 02.12.13 г.

Цените на жилищата в елитните райони в Лондон през ноември са останали почти без промяна. Това сочат данни на консултантската компания Knight Frank, цитирани от Financial Times.

Цените в Ситито, Уестминстър, Кенсингтън, Челси и други централни зони на британската столица през миналия месец са се покачили с едва 0,2% на месечна и с 6,9% на годишна база - най-слабото повишение от четири години. Слабите данни за на практика най-активната част от пазара на имотите на Острова от 2009 г. насам са показател, че цените на жилищата в Лондон трудно ще успеят още дълго да запазят по-ускореното си темпо на растеж спрямо останалата част на страната.

По изчисления на Националната строителна асоциация цените в столицата са почти два пъти над средните за страната, което е най-голямата разлика от поне 40 години.

При двата предишни случая, когато цените на жилищата в столицата бяха с повече от 80% над останалата част на Острова, разликата се стопяваше бързо през следващите няколко години. Между 1989 и 1992 г. цените паднаха с 31% и макар и да не се понижиха в началото на ХХІ век, бумът в останалата част на страната изравни разликата.

След финансовата криза цените на жилищата в Лондон се възстановиха много по-бързо от другите райони начело с пазара в централната част, който се радваше на чуждестранното търсене и на купувачите в брой.

Но на фона на забавянето на пазара на първокласни жилища и плановете за налагане на данък върху печалбата от продажба на имоти за чужденци, оттеглянето на част от подкрепата на централната банка от ипотечния пазар и огромната разлика межу цените в столицата и останалата част на страната важният въпрос е какво би могло да върне лондонския пазар на имоти към ситуацията от 90-те години.

Отговорът е промяна на настроението на пазара, което би имало драстичен ефект. Хората, които искат да закупят имот, ще са готови да изчакат, докато собствениците ще бързат да продадат имотите си. В тази ситуация е възможно много бързо да настъпи обрат на цените.

Според Лиъм Бейли от Knight Frank дори и за най-луксозните жилища има лимит, до който цената може да расте. "В дългосрочен план поскъпване над ръста на печалбата не е устойчиво и дори и в центъра на Лондон не може да се очаква резултатите от изминалите четири години да продължат", коментира експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:06 | 11.09.22 г.
fallback