fallback

Кметът на Лондон предлага създаването на специални жилищни зони

Борис Джонсън иска да даде тласък на изоставащото жилищно строителство чрез по-облекчени мерки за планиране и данъчни стимули

15:49 | 27.11.13 г.

Кметът на Лондон Борис Джонсън иска да бъдат създадени до 10 жилищни зони в британската столица, които да дадат тласък на строителството чрез по-облекчени мерки за планиране и данъчни стимули, предаде Financial Times.

Предложението дойде като част от жилищната стратегия на Джонсън. Зоните са по подобие на зоните за предприемачество, въведени за първи път от Маргарет Тачър като мярка за съживяване на западащите градски райони.

Джонсън заяви, че предлагането на жилищата се е превърнало в "най-голямото предизвикателство за икономическото развитие на Лондон". Градът трябва да се подготви за "безпрецедентен прираст на населението", отбеляза кметът, като посочи, че броят на жителите му се очаква да нарасне до 10 млн. души до 2031 г. спрямо 8,3 млн. души в момента.

"От цяло поколение този град не успява да отговори на търсенето. За последните 30 години вероятно сме построили около половината от жилищата, от които Лондон има нужда, а проблемът вече се е превърнал в криза", заяви Джонсън. По думите му столицата трябва да стори по 42 000 нови жилища годишно през следващите две десетилетия. Тези общо 840 000 жилища ще добавят 25% към сегашните 3,27 млн. домакинства в Лондон.

Кметът обяви, че държавата ще отпуска по 1 млрд. паунда годишно между 2015 и 2018 г. за прорграмата му, която ще подпомогне изграждането на 45 000 евтини жилища. Критиците обаче твърдят, че нивото на инвестициите е по-ниско от 1,2-те млрд. паунда годишно за периода 2008-11 г.

Стратегията предвижда и годишна цел от 5 000 жилища, строени специално за частния пазар на наеми, където цените през последните години нараснаха сериозно.

Друго предложение е да бъде създадена жилищна банка в Лондон, която да отпуска пари на строителите. Първоначално в нея ще има 160 млн. паунда, които ще бъдат използвани за съживяването на замразени проекти. Схемите, които ще имат право на финансиране от банката, ще трябва да поемат ангажимент да отдават под наем 1/3 от построените жилища за период от най-малко 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:56 | 09.09.22 г.
fallback