fallback

Цените на жилищата в САЩ продължават да растат

Разрешителните за строеж също се увеличават на фона на засиленото търсене от купувачите

17:11 | 26.11.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Цените на жилищата в САЩ продължават да растат с бързи темпове. S&P/Case-Shiller, който отразява динамиката на цените в 20 от големите градски региони на страната, е нараснал с 13,3% през септември на годишна база, след като през август се повиши с 12,8%, предаде Bloomberg.

Консенсусната прогноза на икономистите, анкетирани от информационната агенция, беше за годишен ръст от 13 на сто.

Месечният ръст на индекса е 1%, след като през август спрямо юли повишението беше 0,9%.

Най-силен ръст на цените е отчетен в Лас Вегас – 29,1%, и Сан Франциско – 25,7%. Най-слаб ръст е регистриран в Ню Йорк – 4,3%. Данните сочат обаче, че в много региони на страната пазарът започва да се забавя, включително в Лас Вегас, Лос анджелис, Тампа и Сан Диего.

Продавачите вече не са склонни на много отстъпки, тъй като купувачите се конкурират за все по-малко имоти на пазара. Затегнатото предлагане оказва основна подкрепа на цените на жилищата.

„Няма признаци за забавяне на пазара на този етап“, коментира пред медията Джим О'Съливан, главен икономист на консултантската компания High Frequency Economics LLC.

"Пазарът на труда се възстановява устойчиво, доверието на потребителите и на бизнеса в икономиката се повишава и аз бих очаквал продажбите на жилища също да се увеличат“, допълва експертът.

Същевременно данните за новите разрешителни за строеж показват, че секторът на имотите в САЩ ще продължи да бъде динамичен през следващите месеци заради засиленото търсене. През октомври разрешителните за строеж са нараснали с над 6 на сто до 1,03 млн. на годишна база, което е най-високо ниво от юни 2008 г.

Ръстът на издадените разрешителни за строеж на многофамилни жилищни сгради продължава да изпреварва темповете на повишение при разрешителните за строеж на еднофамилни жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:58 | 14.09.22 г.
fallback