fallback

Япония реформира производството на ориз

Правителството се отказва от политиката за запазване на малките местни оризови плантации

13:33 | 26.11.13 г.

Правителството на японския премиер Шиндзо Абе одобри план, който ще сложи край на продължилата четири десетилетия политика за запазване на малките местни оризови плантации, пише Bloomberg.

Системата, по която от 70-те години собствениците на земя получават пари, за да намалят насажденията, ще бъде премахната до края на финансовата година, завършваща на 31 март 2019 г., обявиха властите.

Промяната може да предизвика консолидация на по-малките стопанства в по-големи полета. Абе се стреми да увеличи ефективността на селското стопанство и да премахне пречките пред желанието му да сключи споразумения за свободна търговия, включително Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство.

Субсидиите в момента са в подкрепа на типичния японски фермер, който е на 70-годишна възраст, живее от пенсия, почасов труд и продажба на произведения ориз, показват резултатите от изслеване на института Норинчукин.

"Очаквам да последват още дерегулации, които са в съответствие с превръщането на земеделието в индустрия", заяви министърът на икономиката Акира Амари. По думите му промените ще насочат селскостопанските ресурси към "способни производители".

Правителството не обяви промени в тарифите за внос, които достигат 778% за ориза. Върху захарта е в сила мито от 328%, докато за телешкото и свинското месо размерът му е съответно 38,5% и 4,3%. От земеделското министерство обясниха, че ще бъдат увеличени някои субсидии за ориза, използван за храна на животни.

Около 72% от производителите на ориз в Япония обработват площи под 1 хектар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:46 | 12.09.22 г.
fallback