fallback

Морските превози - още един двигател на пазара на логистични площи

Логистичните имоти около пристанищата все по-често попадат във фокуса на инвеститорите

16:15 | 21.11.13 г.

Логистичните площи в Европа се очаква да нараснат с 40 до 60% до 2030 г., за да отговорят на ръста на глобалната търговия, посочва се в нов доклад на Jones Lang LaSalle, цитиран от онлайн изданието World Property Channel.

Засиленото търсене ще увеличи площта на логистичните имоти с 20-30 млн. кв. м през следващите 16 години в отговор на променящите се модели за търговия по море, включително по-големите контейнерни кораби, и променящите се канали за дистрибуция, прогнозират експертите.

"Логистичните имоти около пристанищата все по-често попадат във фокуса на инвеститорите, тъй като те предлагат редица сериозни предимства - по-ниски разходи за транспорт, по-бързо време за доставка и по-малко въздействие върху околната среда," коментира Фил Марсдън от JLL.

"Ръстът на морския транспорт ще окаже натиск върху правителствата в Европа, местните власти и собствениците/операторите на пристанища да осигурят необходимия капацитет и логистична инфраструктура, за да успеят да поддържат това разрастване", допълва той.

Размерът на контейнерните кораби продължава да нараства, а само 20 морски пристанища в Европа в момента предлагат нужните условия за достъп на подобни плавателни средства.

"Пристанищата все повече ще възприемат конкурентоспособността си с оглед на достъпа, който предлагат за големи кораби наред с ефективната свързаност със сушата, която позволява ефикасно съхранение и дистрибуция на товарите," коментира Александра Торноу от JLL.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:31 | 13.09.22 г.
fallback