fallback

Й. Нагел: Няма опасност от балон при цените на активите

Ситуацията на пазара на имоти в Германия не представлява риск за финансовата стабилност според члена на борда на Bundesbank

12:19 | 18.11.13 г.

Няма опасност от балон при цените на активите. Инвеститорите осъзнават, че ниските лихви в момента са изключение, което няма да продължи дълго. Това коментира членът на борда на Bundesbank Йоахим Нагел в интервю за Euro am Sonntag, цитирано от Ройтерс.

Рекордно ниските лихви са сериозно предизвикателство пред инвеститорите и те търсят все по-усилено алтернативни инвестиции, коментира Нагел.

Пазарите на акции удариха рекорди, подпомогнати от експанзивната парична политика на централните банки и въпреки забавянето на икономиките. Това доведе и до ръст на цените на имотите на много пазари, тъй като инвеститорите се стремят да се защитят от евентуална инфлация в бъдеще, отбелязва информационната агенция.

„Не мисля, че се формира балон, но всеки инвеститор трябва да внимава, тъй като има вероятност от предстояща корекция, особено ако волатилността се върне на пазарите“, коментира Нагел. По-рано обаче той изразяваше опасенията си за зараждащ се балон на пазара на имоти в Германия, припомня агенцията.

Нагел отказва да коментира защо толкова бързо е променил позицията си. Той посочва само, че за момента ситуацията на пазара не представлява риск за финансовата стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:18 | 12.09.22 г.
fallback