fallback

Търговията на дребно в Европа се възражда със "събуждането" на икономиката

Инвестициите в търговски площи продължават да растат, като водещите пазари привличат най-голям дял от вложенията

09:43 | 15.11.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

След трудното начало на 2013 г. икономическата ситуация в Европа започва да показва признаци на подобрение. Доверието в икономиката се стабилизира, както показаха последните данни на Европейската комисия, потребителското доверие като цяло също укрепва, а производственият сектор започна да се разширява бавно.

През 2014 г. се очакват първите признаци за устойчиво възстановяване на икономиката, което ще подкрепи засилването на потребителското търсене, а оттам – продажбите на дребно, посочва се в анализ на BNP Paribas Real Estate за пазара на търговски площи.

Търговците на дребно остават и ще останат фокусирани върху водещите пазари, където предлагането на първокласни площи намалява, а това оказва подкрепа на наемите. На седемте водещи западноевропейски пазара - Париж, Лондон, Берлин, Франкфурт, Хамбург, Мюнхен и Мадрид, през второто тримесечие средният наем е нараснал с 4 на сто на годишна база, сочат данните на компанията.

Конкуренцията между търговците на дребно е станала ожесточена не само на пазара на търговски площи. Те се борят за подобаващ дял от масата потребители, които са по-селективни, а и все по-често се обръщат към онлайн пазаруването. Все пак реалните магазини си остават в основата на стратегията на търговците на дребно, особено за водещите международни брандове.

През първата половина на годината инвестициите в търговски площи в Европа достигат 12 млрд. евро, като делът им е 24% от общия обем на инвестициите в бизнес имоти, сочат още данните на компанията. Западна Европа остава в основния фокус на инвеститорите и само недостигът на първокласни площи обуздава апетита им.

Великобритания продължава да бъде водещ пазар, но Лондон все повече отстъпва на други регионални центрове, които привличат инвеститорите с атрактивни цени и доходност.

Германия също генерира огромен инвеститорски интерес, а Мюнхен се очертава като водещ пазар в страната.

Във Франция се забелязват тенденции, подобни на инвестициите на Острова – влиянието на Париж бавно отслабва, а все повече инвеститори търсят възможности в регионите. Качествените регионални търговски центрове изглеждат по-добра алтернатива за инвеститорите, посочват експертите.

В останалата част от Западна Европа активността остава слаба. Не липсват пазари, където се отчита изключително силен ръст – трицифрени числа в процентно изражение, но те тръгват от много ниска база, пише още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:06 | 22.08.22 г.
fallback