fallback

Колко горещ може да стане жилищният пазар във Великобритания?

На Острова за продан е обявено цяло село - срещу 10 млн. паунда

15:10 | 13.11.13 г. 1

Информациите, че село край брега на Англия се продава, привлякоха още повече внимание към местния пазар на имоти на фона на нарастващите опасения от жилищна криза, пише CNBC.

Бантам се намира в югозападното графство Девън. То се предлага в комплект с девствен плаж, живописни къщи и магазин. Цената е около 10 млн. паунда. Селото, което е собственост на частната компания Evans Estate, принадлежи на едно и също семейство от няколко поколения.

Новината за продажбата му дойде на фона на най-новите данни, които потвърдиха, че жилищният пазар на Острова е на път да прегрее. Цените в страната непрекъснато вървят нагоре благодарение на държавните схеми за стимулиране на купувачите, особено купувачите на първи дом. В тази ситуация на пазара навлизат и нови продавачи.

Като цяло през миналия месец ръстът на цените остава стабилен, но в Лондон жилищата поскъпват значително по-бързо в сравнение със средните темпове за Острова.

Сред основните прични за сериозния ръст на цените са държавните стимулиращи схеми, заради които експерти призовават централната банка на Великобритания да предприеме мерки на пазара.

Според Хауърд Арчър от HIS Global Insight обаче има и още един фактор, който засилва цените на жилищата - недостига на нови имоти за продан в сравнение с търсенето. В доклад на Savills се посочва, че Лондон е в ситуация на "засилваща се жилищна криза" и се нуждае от поне 50 000 нови жилища годишно, за да се реши този проблем.

От консултантската компания твърдят, че населението на британската столица ще се увеличи с 1 млн. души до 2021 г., а повечето домакинства в нея печелят по по-малко от 50 000 паунда годишно. Така по-голямата част от новите жилища трябва да бъдат предназначени за по-ниския ценови сегмент от пазара - под 280 000 паунда. Статистиката обаче сочи, че през септември средната цена на жилище в Лонон е била 434 000 паунда.

Още един знак за активизирането на жилищния пазар е размерът на кредитирането, което през третото тримесечие на 2013 г. е достигнало най-високите си нива от 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:59 | 11.09.22 г.
fallback