fallback

Дания се подготвя за тежка битка с ЕС в защита на ипотечната система

Предлага се да се удължи матуритетът на ипотечните деривати, които не отговарят на евроизискванията, докато регулаторът подготви новите правила за пазара

11:55 | 11.11.13 г. 1

Икономическият министър на Дания Маргрете Вестагер е решена да направи всичко възможно, за да защити 200-годишната ипотечна система в страната. Снимка: Ройтерс

Дания се подготвя за историческа битка с Европейския съюз (ЕС) заради системата за ипотечно кредитиране в страната. Законодателите в Копенхаген за първи път решиха да се намесят на пазара на ипотечни деривати, на приходите от които основно разчита ипотечното кредитиране в страната.

Брюксел обаче все още не е приел единна дефиниця що е то стабилно финансиране за ипотечното кредитиране, пише Bloomberg.

Депутатите предлагат да се удължава матуритетът на краткосрочните облигации, обезпечени с ипотечни кредити, които са в риск да не изпълнят изискванията на ЕС и на Базел ІІІ, докато финансовият регулатор подготви по-мащабната рамка на пазара. Правителството ще трябва да представи новите правила пред Брюксел и да убеди европейските власти, че новите правила за финансиране за ипотечното кредитиране гарантират надеждността на системата.

Според датския финансов регулатор новите правила ще удовлетворят Европейския съюз (ЕС). Същевременно икономическият министър Маргрете Вестагер потвърди ангажимента си да направи всичко възможно, за да защити системата за ипотечно финансиране в Дания, която датира от два века.

Водещите рейтингови агенции, които отдавна критикуват пазара на ипотечни деривати в Дания и заплашват страната с понижение на кредитния рейтинг, също ще гледат под лупа новите правила. „Инвеститорите все още имат нужда от време, за да осъзнаят и оценят до какво ще доведат тези промени“, посочват от Pacific Investment Management Co.

Ако европейските власти не одобрят новите предложения, банките в Дания ще трябва да ограничат продажбата на ипотечни деривати, особено на краткосрочните книжа с матуритет до 1 година. Те обаче съставляват около 40 на сто от пазара.

Същевременно финансовият регулатор в страната подготвя нови насоки за пазара на ипотечни деривати в Дания, които трябва да бъдат готови до края на първото полугодие на 2014 г.

Според експерти подобни предложения изобщо не намаляват риска за ипотечната система в Дания и точно върху това трябва да се фокусира правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:23 | 13.09.22 г.
fallback