fallback

Цените на жилищата на Острова записват рекорд през октомври

Правителството продължава да стимулира купувачите на жилища, което доведе до рязък ръст на търсенето, но не и на предлагането

13:15 | 08.11.13 г. 1

Цените на жилищата във Великобритания са нараснали до рекордно високо ниво през миналия месец заради по-лесния достъп на купувачите до кредитен ресурс, предаде Bloomberg.

Цените са нараснали с 0,6 на сто през октомври спрямо септември до средните 237 161 паунда, сочат данни на LSL Property Services. На годишна база се отчита повишение от 4,3%, като ръст на цените е отчетен във всички райони на Острова.

Правителството продължава да стимулира купувачите на жилища, което доведе до рязък ръст на търсенето, но не и на предлагането на имоти на пазара. Това засили опасенията за спукването на нов балон.

Мариан Бел, бивш член на Комитета по паричната политика на британската централна банка, посочи, че „не е добра идея“ да се окуражават и без това свръхзадлъжнелите домакинства да поемат нови дългове.

„Достъпността на кредитите и засилената конкуренция между ипотечните кредитори отвориха вратата към пазара на нова вълна купувачи, които преди нямаха възможност да участват“, коментира Ричард Секстън от LSL.

“Резкият ръст на активността на купувачите на първи дом в частност даде тласък на възстановяването“, допълва той.

Експертът подчертава, че отчетеното възстановяване в национален мащаб е добра новина, но това подсказва, че Bank of England трябва да засили наблюдението на пазара.

Очакванията са през тази година сделките да нараснат с 15 на сто до над 750 хил. През миналия месец транзакциите надхвърлиха 79 хил. Средният ръст на цените на имотите в цялата страна се очаква да достигне 5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:03 | 08.09.22 г.
fallback