fallback

Масово се ликвидират слабо представящи се фондове за имоти от затворен тип

Забелязва се по-високо доверие на инвеститорите към по-силните европейски пазари

13:22 | 06.11.13 г.

Все повече инвеститори решават да ликвидират фондовете, които отчитат слаби резултати и чийто срок за прекратяване е настъпил, сочат резултатите от изследване на INREV, цитирани от онлайн изданието Property Magazine.

В проучването са анализирани 179 фонда от затворен тип със срок за прекратяване между 2007 и 2015 г. и обща брутна стойност на активите 70,8 млрд. евро.

Близо една трета (23,1 млрд. евро) от общите активи принадлежат на фондове, които вече са били удължени или ще бъдат удължени след 2013 г. Според изчисленията на INREV общата възвръщаемост от финансовата криза насам при тези фондове е средно с 6 процентни пункта над тази при фондовете, които са избрали ликвидацията.

Изследването разкрива, че местоположението на активите, които притежават инвеститорите, е друг важен фактор, който влияе върху решението за прекратяване, като те демонстрират силни предпочитания към Западна Европа.

Само на четири държави - Великобритания, Франция, Германия и Белгия - се падат 57% от активите на фондовете, които са били удължени. За сравнение 52% от активите във фондове, които са ликвидирани или предстои да бъдат ликвидирани в периода 2007-2015 г. са в Източна Европа.

Това повишено ниво на доверие към някои райони е видно и от над четирикратното увеличение на броя на фондовете, взели решение относно стратегията си за прекратяване две години предсрочно - от 6% през 2012 г. до 26% през 2013 г.

Високият дял на решенията, взети в период близък до датата за прекратяване, е признак, че икономическото възстановяване на Европа все още е крехко. Въпреки че данните предполагат, че инвеститорите и фондовите мениджъри продължават да започват да разглеждат различни опции две или три години преди да настъпи датата за прекратяване, над половината от фондовете, които предстои да бъдат затворени между 2013 и 2015 г., все още не са решили дали да бъдат продължени.

"Въпреки че повечето инвеститори все още изчакват фондовете да се отърсят от слабите резултати по време на икономическата криза, проучването ни показва, че по-голямата част от тях се решават на ликвидация заради лоши резултати", коментира Каспър Хесп от INREV.

"Има ясно предпочитание към задържане на активи на по-силните европейски пазари", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:40 | 12.09.22 г.
fallback