fallback

Фед дава втори шанс на американците да излязат на пазара на жилища

Ангажиментът за продължаване на стимулите за икономиката ще продължи да подкрепя пазара на имоти в САЩ

11:16 | 06.11.13 г.

Настоящата година трябвало да е годината, в която Хърб Харисън да намери нов, по-голям дом и да смени сегашната си къща във Фреймингъм, Масачузетс. След това през май лихвите по ипотечните кредити започнали да вървят нагоре и той "замразил" плановете си.

"Съпругата ми и аз се спогледахме и си казахме: "Няма начин!", споделя пред Bloomberg Харисън, който работи в сектора на информационните технологии. "Имахме подобни планове, когато лихвите бяха рекорно ниски, но след повишението решихме да останем в сегашното си жилище", коментира той.

Сега купувачите като Харисън получават още един шанс благодарение на председателя на Федералния резерв Бен Бърнанке. Петте месеца на спекулации за това кога Фед ще започне да затяга паричната си политика изпратиха лихвите по ипотеките до двугодишен максимум през септември.

Миналата седмица централната банка на САЩ обаче обеща, че ще продължи да изкупува облигации, което бе причината за рекордно ниската лихва от 3,36% по 30-годишните ипотеки с фиксирана лихва през миналата година. Така лихвите вероятно ще се задържат на нива, близки до 4% до началото на следващата година, коментира Джоуъл Нароф, президент на Naroff Economic Advisors. Според него това ще възстанови доверието на купувачите.

Кристофър Себалд, президент на Advantus Capital Management, споделя мнението на Нароф. Той твърди, че обещанието програмата за изкупуване на облигации да продължи е успокоила пазара.

Според 30 икономисти, анкетирани от Bloomberg в през октомври, Фед ще отложи първото свиването на програмата си за изкупуване на облигации до март.

"Мисля, че ако лихвите останат на нива, близки до 4%, ние ще можем да сменим дома си", споделя Харисън. "Това ще ни даде опции, които нямахме преди няколко месеца, когато лихвите бяха стигнали толкова високи равнища", допълва той.

Стимулите на Фед за икономиката ще продължат със сигурност да подкрепят пазара на имоти в САЩ. На определен етап обаче жилищният пазар ще трябва да започне да функционира без подкрепата на централната банка, отбеляза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:57 | 11.09.22 г.
fallback