fallback

Британските банки се завръщат на пазара на бизнес имоти

Банковата индустрия отново кредитира инвеститорите в бизнес имоти на фона на ръста на цените

09:03 | 06.11.13 г.

Компаниите за частен капитал, пенсионните фондове и застрахователите са изправени пред опасността от спад на доходите си от кредити на британския пазар на бизнес имоти на фона на засилващата се конкуренция от страна на банките, които загърбиха този бизнес по време на финансовата криза, пише Bloomberg.

През последната година на пазара влиза по един нов кредитор почти всяка седмица в търсене на по-висока възвръщаемост, след като доходността от държавните облигации падна до минимални нива, посочва консултантската компания Savills Plc.

Банковата индустрия на Острова избягваше пазара на недвижими имоти след срива на Lehman Brothers Holdings Inc. през септември 2008 г. поради затегнатите регулаторни изисквания и и новите правила за капитала. Това обаче започва да се променя.

По-силната конкуренция при кредитите за бизнес имоти стесни маржовете по кредитирането с до 2 процентни пункта за изминалата година, твърди Антъни Майърс от Blackstone Group LP. На фона на поскъпването на бизнес имотите във Великобиртания за първи път от 2011 г. и оздравяването на балансите британските банки са все по-склонни да предлагат заеми, обезпечени с офиси, магазини и индустриални имоти, допълва той.

През трите месеца до края на септември британските банки са демонстрирали засилена готовност да отпускат кредити за бизнес имоти за четвърто поредно тримесечие. Тази тенденция се очаква да продължи до края на тази година, според изследване на Bank of England.

Цените на бизнес имотите на Острова са се покачили за пети пореден месец през септември, отчитайки най-силното си увеличение от април 2010 г., показват данни на Property Databank Ltd. Възстановяването на цените привлича и банките, които се завръщат на кредитния пазар.

Миналата година банките и строителните общности са осигурили 85% от всички заеми за компании за бизнес имоти през миналата година, според данни на De Montfort University в Лестър, Англия.

Повече за банковия сектор може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:18 | 06.09.22 г.
fallback