fallback

Строителният сектор във Великобритания набира скорост

В началото на четвъртото тримесечие се наблюдава силно темпо на растеж във всички сегменти от строителството

09:14 | 05.11.13 г.

Строителният сектор във Великобритания през миналия месец неочаквано е нараснал с най-високото си темпо от септември 2007 г. насам, сочат резултатите от проучване на Markit/CIPS, цитирани от Ройтерс.

PMI индексът, изчисляван от Markit, се е покачил до 59,4 пункта през октомври, надхвърляйки прогнозите на икономистите, които очакваха той да остане без промяна на равнище от 58,9 пункта.

"Британският строителен сектор се надига като феникс от пепелта. В началото на четвъртото тримесечие се наблюдава силно темпо на растеж в жилищното строителство, в строителството на бизнес имоти и в гражданското строителство", коментира икономистът от Markit Тим Мур.

Строителството бе един от най-тежко ударените сектори от британската икономика по време на финансовата криза. От началото на тази година обаче той набира скорост, а през трите месеца до края на септември отчете ръст от 2,5% - най-сериозното увеличение от второто тримесечие на 2010 г. насам.

Въпреки това секторът остава сравнително малка част от британската икономика - около 6,3% от БВП.

През миналия месец жилищното строителство е продължило да е най-силният сегмент. Експерти коментират, че това вероятно ще зарадва правителството, което в началото на октомври разшири обсега на една от схемите си за подпомагане на купувачите на жилища с цел засилване на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:11 | 14.09.22 г.
fallback