fallback

Дубай и Единбург дебютират в класация за най-горещите пазари на имоти

През третото тримесечие в IP Global Property Barometer попадат Манхатън, Мюнхен, Берлин, Чикаго, Сидни и други градове - притегателни центрове за инвеститори

10:47 | 10.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор

През третото тримесечие Дубай и Единбург дебютираха в класацията IP Global Property Barometer, която подрежда най-горещите пазари на имоти в света, съобщава онлайн изданието propertywire.com.

Пазарът на имоти в Дубай се облагодетелства от нарастващото икономическо доверие и сравнително високата доходност от инвестициите в имоти. В Единбург пък е отчетен 50% ръст на транзакциите. Очаква се тенденцията да продължи, а към 2017 г. ръстът на цените там да достигнеблизо 24%.

Сред най-горещите пазари се нарежда и Манхатън, където инвестиционната компания IP Global Property отчита спад на наличните запаси на пазара от 31%. Това е оказало сериозна подкрепа на цените и много от купувачите вече поглеждат към сателитните на Ню Йорк градчета.

Класацията разкрива също така, че цените за кв. м в Мюнхен са значително под цените в други европейски градове – т. е. инвеститорите могат да навлязат на пазара от значително по-ниска база.

Други интересни според компанията инвестиционни пазари са Чикаго, Бостън и Сиатъл в САЩ, както и Мелбърн, Сидни и Брисбейн в Австралия. Освен Мюнхен, сред фаворитите в списъка попада и германската столица Берлин. Токио също попада в класацията.

Експертите предупреждават обаче, че имотите в германските градове са надценени с между 5 и 10 на сто.

Конкретно в Дубай се отчита ръст на цените на имотите от близо 12 на сто от началото на годината до края на третото тримесечие, а цените са вече само на 30% от пиковите равнища, достигнати през 2008 г., отчитат от компанията. Основен двигател на пазара са международните купувачи, най-често чужденци, които работят в емирството и са се установили трайно там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:04 | 11.09.22 г.
fallback