fallback

Икономисти установиха взаимовръзка между високата безработица и собствеността

Удвояването на нивото на собственост може да доведе до двоен и по-висок ръст на безработицата в даден регион

12:53 | 01.11.13 г. 9
Автор - снимка
Редактор

Високите нива на безработица имат тясна връзка със собствеността на жилищата. Това се посочва в научен доклад на професора по икономика от Warwick University Андрю Освалд и Дейвид Бланчфлауър, професор по икономика в Dartmouth College, Ню Хемпшиър, и бивш член на Комитета по паричната политика на Bank of England.

Собственото жилище значително ограничава мобилността на домакинствата, подчертава Освалд, цитиран от Ройтерс. Обикновено собствениците на жилища трудно се решават да търсят работа другаде, а много от тях се отказват да приемат работно място заради пътуването.

Установено е и също така, че собствениците обикновено се съпротивляват на откриването на нови фирми в кварталите им. Във Великобритания например този феномен е известен като NIMBY – акроним от Not In My Back Yard.

Икономистите са анализирали данни от 1950 г. до наши дни за всички американски щати, без Аляска и Хаваите, като са установили, че удвояването на нивото на собственост може да доведе до двоен и по-висок ръст на безработицата в даден регион.

„С насърчаването на собствеността ние всъщност разрушихме пазара на труда“, коментира Освалд.

Икономистът посочва, че взаимовръзката в голяма степен обяснява рекордно високата безработица в Испания например, където собствениците на жилища достигат 80% от населението. В Швейцария обаче собствениците на жилища са 30%, а безработицата – само 3%.

Безработицата в Германия – още една държава предимно с наематели, а не собственици, също е значително по-ниска.

Андрю Освалд коментира, че са правени и други независими проучвания от финландски икономисти, които също са установили подобна взаимовръзка.

„Ако политиците не осъзнаят това, високият дял на собствениците постепенно може да доведе до „ерозия“ на индустриалната база на страните“, посочва икономистът, като допълва, че установената взаимовръзка би трябвало да тревожи политиците в държави, които насърчават покупката на собствени жилища чрез данъчни облекчения и субсидии за ипотечните кредити.

В момента доста агресивни стимули за покупка на собствено жилище се прилагат на британския пазар на имоти. Андрю Освалд предупреждава, че темповете на ръст на цените на жилищата на Острова вече изпреварват значително темповете на ръст на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:26 | 28.08.22 г.
fallback