fallback

Одобрените ипотеки на Острова достигнаха най-високо ниво от февруари 2008 г.

Засилват се опасенията за формирането на нов балон на пазара на имоти

11:24 | 30.10.13 г. 1

Ипотеките, одобрени от британските кредитори през септември, са достигнали най-високото си равнище от повече от 5 години, засилвайки опасенията, че жилищният пазар прегрява още преди официалното влизане в сила на най-новите мерки за държавна подкрепа, пише Guardian.

Банките, строителните общества и останалите кредитори на Острова през миналия месец са одобрили общо 66 735 ипотеки - най-големият месечен брой от февруари 2008 г., преди да настъпи глобалната финансова криза.

Данните на Bank of England бяха публикувани непосрествено след като официалната статистика разкри, че през септември цените на жилищата са се покачили във всички региони на страната. Вероятно те ще бъдат използвани в покрепа на твърденията на някои анализатори, че държавната схема "Помощ за покупка" създава риск от нов балон на пазара.

"Основният въпрос не са цените в момента, а нивата им след няколко години. Цените и активността в момента нарастват с бързи темпове. Очакваме те да се покачат с 10% на годишна база догодина. Мерките, които селективно засилват жилищния пазар, като "Помощ за покупка", трябва да бъдат премахнати", отбелязва Роб Уд, главен икономист в Berenberg Bank.

Планът за тласък на пазара на имоти и помощ за купувачите на жилища предоставя държавна гаранция за кредиторите, предлагащи ипотеки на стойност до 95% от оценката на имота. От него могат да се възползват купувачите на първи дом и хората, които се местят в новопостроени жилища на стойност до 600 хил. паунда. Въпреки критиките от страна на Международния валутен фонд (МВФ) и много икономисти схемата бе разширена този месец.

В опит да успокои критиките финансовият министър Джордж Озбърн неотдавна поиска от Bank of England да следи въздействието от плана и да публикува доклад с наблюденията си след година.

Според икономиста от HIS Global Insight Хауърд Арчър най-новите данни са доказателство за необходимостта политиците да са в готовност да действат "бързо и решително, ако признаците за прегряване на жилищния пазар станат все по-масови и изразени".

Арчър твърди, че дори и без въвеждането на най-новата фаза на "Помощ за покупка" са налице няколко фактора, които подкрепят пазара: по-добро потребителско доверие, по-високата заетост и ниските лихви по ипотеките; първата фаза на "Помощ за покупка" и схемата "Финансиране за кредитиране" - инициатива на Bank of England, целяща да увеличи потока от евтино финансиране за бизнеса.

Други обаче са на мнение, че пазарът е много под пика си и няма признаци за формиране на балон.

Самюъл Тумс, икономист от Capital Economics, подчертава, че ипотечното кредитиране на стойност 1 млрд. паунда е съвсем малко над средното равнище от 0,7 млрд. паунда за предишните две години. Броят на одобрените ипотеки все още е с близо 40% под обичайното равнище отпреди рецесията, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:27 | 30.08.22 г.
fallback