fallback

Капиталовите оценки на бизнес имотите в Ирландия тръгнаха нагоре след 6 години

Ръстът обаче се диктува от пазара на офиси, като устойчивото възстановяване още не е започнало

11:08 | 28.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Капиталовите оценки на бизнес имотите в Ирландия отчитат през третото тримесечие на годината първия си ръст от шест години, съобщава онлайн изданието worldpropertychannel.com.

Капиталовите оценки на офисите, магазините и складовете в страната са се повишили със средните 0,3% за периода юли-септември, след като изтриха над 65% по време на кризата, сочат данни на консултантската компания Investment Property Databank Ltd (IPD).

След 23 поредни тримесечия на спад, последният доклад на компанията показва обрат – комбинираната промяна в оценките на бизнес имотите и наемите е +2,6%, което е най-високо ниво от септември 2007 г.

„Растежът се завръща на пазара на имоти в Ирландия след шест много трудни години“, коментира Фил Тили, изпълнителен директор на IPD за Великобритания и Ирландия.

„Понижаването на гербовия налог, ревизията на законодателната рамка на пазара на наеми, корекцията при данъците върху корпоративната печалба и успешно изпълнените мерки за икономии започват да се отплащат и се надяваме, че това, което се заражда, е един по-устойчив пазар на имоти“, допълва той.

Най-сериозни признаци на съживяване демонстрира пазарът на бизнес имоти в Дъблин. Повечето консултантски компании, които осъществяват дейност, съобщават за ръст на транзакциите в региона.

Пазарът освен това отново привлича чужди инвестиции, най-вече американски.

IPD обаче предупреждава, че пазарът на бизнес имоти е все още далеч от устойчивото възстановяване. Ръстът при капиталовите стойности се диктува предимно от пазара на офиси, подчертават експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:18 | 05.09.22 г.
fallback