fallback

Blackstone набира още капитал за инвестиции в жилища, отдавани под наем

Компанията планира да продава деривативни инструменти, за да набере капитал за новите инвестиции

12:19 | 24.10.13 г.

През последните две години Blackstone Group LP е похарчила 7,5 млрд. долара за покупката на 40 хил. жилища, създавайки най-големия бизнес за еднофамилни жилища под наем в САЩ, пише Bloomberg. Компанията за частен капитал в момента планира да продаде облигации, обезпечени с наеми - поредната ѝ стъпка в превръщането на един малък бизнес в зряла индустрия.

Възможно е още тази седмица Deutsche Bank да започне да продава близо 500 млн. долара от книжата, според запознати източници, пожелали анонимност. Дългът ще включва дял с най-високия възможен инвестиционен клас от най-малко една рейтингова компания, разкрива друг източник на информационната агенция.

Blackstone е един от редицата хедж фондове, компании за частен капитал и тръстове за инвестиции в имоти, които набраха около 20 млрд. долара за покупката на 200 хил. жилища за отдаване под наем, след като цените на имотите в САЩ се сринаха с 35% от пика през 2006 г. Най-големите инвеститори, търсещи възможност да спечелят от съживяващите се цени и все по-силното търсене на имоти под наем от страна на милионите американци, преживели възбрани или пък неспособни да получат ипотека, поглеждат към пазара на облигации с цел достъп до капитал, с който да купят още имоти и да увеличат приходите си.

"Секюритизацията е следващата стъпка в еволюцията на бизнеса с еднофамилни жилища под наем", коментира Роб Бломкър, главен изпълнителен директор на инвестиционната компания Five Ten Capital LLC., която получи кредит за покупка на жилища в размер на 100 млн. долара от Deutsche Bank през април. "С нея се въвеждат стандарти в кредитирането, които ще донесат по-големи пулове от капитал и инвестиции в този тип заеми", посочва той.

JPMоrgan Chase & Co. и Credit Suisse Group AG организират сделката, която ще бъде обвързана с имоти в повечето от 14-те пазара, където Blackstone притежава жилища, според един от източниците. Рейтинги ще бъдат присъдени от Moody's Investors Service, Kroll Bond Rating Agency и Morningstar Inc.

Blackstone, която даде начало на поделението си Invitation Homes през април 2012 г. с цел изкупуване и ремонт на имоти за отдаване под наем, е два пъти по-голяма от втория по големина собственик на жилища под наем в САЩ American Homes 4 Rent.

От началото на годината най-голямата компания за частен капитал в света харчи по около 100 млн. долара седмично за имоти в щати като Калифорния, Аризона, Флорида и Невада. Повечето от тези имоти са придобити индивидуално от компанията, включително чрез търгове на имоти под възбрана и къси продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:22 | 24.10.13 г.
fallback