fallback

ЕК отказа на Румъния отсрочка за либерализацията на пазара на земя

Свободната продажба на земя в северната ни съседка ще започне от 1 януари 2014 г.

16:35 | 21.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Европейските власти са отказали да отложат либерализацията на пазара на земя в Румъния, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на в. "Ромъния либера".

Европейската комисия е отхвърлила предложения от румънското правителство проект за поетапна либерализация на продажбата на земя на чужденци. Свободната продажба на земя ще започне от 1 януари 2014 г., пише БТА.

Румънското правителство поиска да бъдат внесени няколко поправки в плана, съгласуван с Брюксел. То предложи да се създаде специален орган за посредничество в отношенията купувач-продавач с цел коректна оценка на земята.

Планирано бе също продажбата на земя да се разреши само за селскостопански цели и то на лица, които имат 5-годишен опит в сферата на инвестициите. От Брюксел обаче са отхвърлили тези предложения.

Според някои експерти продажбата на земеделски земи ще утежни допълнително ситуацията в селското стопанство, което след приватизацията през 90-те години, извършена набързо по „рецепти“ на западни експерти, доведе до упадък на земеделието, посочва изданието.

Създадените в миналото едри земеделски стопанства в Румъния бяха разрушении и сега повече от половината румънски фермери притежават по-малко от 10 хектара земя.

Селското стопанство получи и друг удар след приемането на закона за реституцията на недвижимо имущество, конфискувано от комунистическия режим, който отвори "кутията на Пандора". Правителството бе затрупано от цяла лавина искове от бивши магнати и земевладелци, техни наследници и дори псевдособственици за връщане на земи, конфискувани след Втората световна война.

Този "ураган" от искове не само съществено подкопа процеса на приватизация в аграрния сектор, но и доведе до блокиране на много стратегически инвестиции в отрасъла.

В последните месеци и в България се засилиха дискусиите дали да не поискаме от Брюксел отлагане на либерализацията на пазара и удължаване на мораториума чужденци да купуват ниви пряко, въпреки че и сега това е възможно – чрез фирми, регистрирани в страната.

Първоначално земеделското министерство обмисляше да предложи удължаване на забраната със 7 години, но наскоро премиерът Пламен Орешарски коментира, че нямаме време, тъй като процедурата е тромава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:05 | 06.09.22 г.
fallback