fallback

Китайци осъществиха най-голямата досега сделка за бизнес имот в Ню Йорк

JPMorgan Chase & Co. продаде One Chase Manhattan Plaza на китайската Fosun за 725 млн. долара

13:03 | 21.10.13 г.

One Chase Manhattan Plaza. Снимка: Wikipedia

JPMorgan Chase & Co. продаде One Chase Manhattan Plaza на китайската Fosun (656) International Ltd. Това е и най-голямата сделка за сграда в Ню Йорк, купена от китайски инвеститор, съобщава Bloomberg.

Базираната в Шанхай Fosun, управлявана от милиардера Гуо Гуанчан, се споразумя да придобие 60-етажния небостъргач в Манхатън за 725 млн. долара, според изявление, подадено до фондовата борса в Хонконг. Сградата с площ от 204 хил. кв. м е построена през 1961 г.

Китайсктие купувачи увеличават инвестициите си в американски имоти в търсене на доходност и сигурно убежище за парите им на фона на държавните мерки за ограничаване на покупките на родния им пазар. През тази година група, включваща съоснователя на Soho China Ltd. Джан Син, придоби дял от сградата на General Motors в Манхатън.

Базираната в Шанхай държавна строителна компания Greenland Holding Group Co. пък този месец сключи договор за покупката на 70% от Atlantic Yards - проект за жилищни и бизнес сгради в Бруклин.

Сделката на Fosun е най-голямата за цяла сграда в Ню Йорк, осъществена от китайски купувач, според Real Capital. Сред останалите големи сделки от азиатски инвеститори са съвместната покупка на сграда на ул. "Калифорния" 101 в Сан Франциско от Финансовата агенция на Хонконг и сингапурския суверенен фонд GIC Pte за 910 млн. долара.

За тази година Китай е с най-много инвестиции в имоти в Ню Йорк от всички чужди държави - общият им размер е 1,37 млрд. долара, като в сумата не влиза one Chase Manhattan Plaza. Следва Канада с 1,19 млрд. долара.

"В Китай има много капитал, който трябва да напусне страната", коментира Саймън Ло, директор на Colliers International в Хонконг. "Освен това, инвестирайки на пазари като Ню Йорк, китайците смятат, че ще могат да се възползват от възстановяването на американската икономика и пазара на недвижими имоти", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:05 | 05.09.22 г.
fallback