fallback

Инвеститорите се насочват към бизнес имоти в британските региони

По-сериозната конкуренция между инвеститорите на пазара в Лондон подкрепя търсенето на други възможности извън пределите на британската столица

09:32 | 19.10.13 г.

Регионалните пазари на бизнес имоти в Англия отново започват да привличат интереса на инвеститорите, пише Financial Times.

През последните няколко години инвеститорите се бяха съсредоточили върху пазара на бизнес имоти в Лондон. Според анализатори обаче тази ситуация започва да се променя.

"Сегашният момент може би е подходящ за поглед към недотам модерните региони", твърди Мат Оукли от Savills. "Усвояването на офисите през първата половина на 2013 г. бележи покачване в по-голямата чат от градовете в Англия, а предлагането намалява. Делът на инвестициите извън Лондон също нараства", коментира експертът.

Усвояването през първото полугодие е почти с 25% по-голямо спрямо средното в дългосрочен план, според CBRE. За периода наемателите са усвоили над 350 000 кв. м. Ейдриън Макстей от CBRE твърди, че особено добри резултати отчитат Лийдс, Манчестър и Бристол.

За промяната на нагласите към регионалните пазари има три основни причини. На първо място, икономиката на Острова започва бавно да се съвзема, като за първото полугодие отчита растеж от 0,7%, което засилва търсенето на офис площи. Второ, по-сериозната конкуренция между инвеститорите на пазара в Лондон също подкрепя търсенето на други възможности извън пределите на столицата. На трето място, предлагането намалява на фона на застоя при новото строителство.

В резултат на това доходността започна да пада. Според BNP Paribas Real Estate дохоността от първокласните офиси в регионите е намаляла от 6,75% в началото на тази година до 5,75% в момента.

Интересът към регионите е не само от Великобритания, но и от чуждестранни субекти.

В същото време инвеститорите трябва да внимават. Въпреки че висококачествените имоти се радват на силно търсене, повечето градове в регионите все още имат сериозни запаси от офиси с по-ниско качество, което не привлича нито наемателите, нито инвеститорите. Може би най-сериозно е свръхпредлагането в Бирмингам, според данни на Jones Lang LaSalle. Делът на неусвоените площи там е около 16% - най-висок от всички градове в британските региони.

Тази ситуация може да се промени към по-добро през идните месеци благодарение на предстоящите промени в законите за планиране, с които ще бъде разрешено трансформирането на празните офис сгради в жилища. Някои експерти прогнозират, че това ще помогне за намаляване на остатъчните второ- и третокачествени офис запаси, които пустеят в редица английски градове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
fallback