fallback

Британските кралски дворци се нуждаят от ремонти за около 50 млн. паунда

Парите, които данъкоплатците отделят за официалните задължения на кралицата, ще бъдат увеличени с 22% за три години

12:33 | 16.10.13 г. 1

Британските данъкоплатци преживяха истински шок, след като местните депутати обявиха пълния размер на разходите за належащия ремонт на резиденциите на кралицата, пише CNBC.

Пазителят на личния портфейл на кралицата Алън Рийд призна пред Камарата на общините, че 39% от кралските имоти са в по-лошо от "целевото състояние". Вероятно ремонтът им ще струва около 50 милиона паунда, отбеляза той.

Рийд изложи подробности за окаяното състояние на някои от дворците, като заяви, че в Бъкингамския дворец не е правен ремонт от 60 години. В картинната галерия има теч, в покрива има пукнатини, а някои стени се рушат. Отоплителната система е на над 60 години, а окабеляването не е подменяно от 1949 г. Нужни са и около 800 хил. паунда, за да се премахне азбеста.

За да се плати за тези ремонтни работи, суверенният грант на кралицата - парите, които данъкоплатците отделят за официалните ѝ задължения, ще бъде увеличен през следващите няколко години.

За последната данъчна година размерът на гранта бе 31 млн. паунда. Той ще бъде повишен до 36,1 млн. паунда през тази година и до 37,9 млн. паунда през 2014/2015 г., или общо с 22% за три години.

Около половината от парите от увеличението ще бъдат използвани за ремонти, обясни Рийд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:57 | 29.08.22 г.
fallback