fallback

Сингапур показва на Азия как да се справи с жилищния балон

Мерките за "охлаждане" на пазара на имоти в града-държава са найефективните в целия регион, според експерти

10:51 | 16.10.13 г.

Сингапур - градът-държава, който забрани дъвките, за да ограничи замърсяването, показва на Азия как се охлажда жилищен балон, пише Bloomberg.

Правителството засили опитите си да снижи цените на имотите, които достигнаха рекордни нива, като прие едни от най-строгите мерки, включително максимален размер на ипотечните дългове спрямо доходите на кредитополучателите, по-висок държавен налог върху покупките на жилища и по-големи данъци върху имотите.

Комбинацията и моментът, в който бяха въведени ограниченията, са най-адекватните от мерките, въведени от останалите правителства в региона, които се борят с подобен проблем - „нагорещяване“ на жилищния пазар, твърди икономистът от Mizuho Bank Lt. Вишну Варатан.

Цените на жилищата в Сингапур нараснаха с 33% след 2009 г., а в Хонконг за същия период те се удвоиха. През трите месеца до 30 септември темпото на покачване на цените на жилищата в Сингапур е било най-бавно от шест тримесечия насам. Продажбите са се свили, а ръстът на ипотеките се е забавил до 13% през юли спрямо 18% преди две години.

Градът-държава започна да въвежда ограничителни мерки преди четири години, когато цените се повишиха с 25% само за две години. Правителството засили тези мерки, след като цените скочиха още на фона на ниските лихви, търсенето от страна на местното население, както и интереса от купувачи от Китай и Югоизточна Азия.

Въпреки че индексът на цените на частните жилищни имоти в Сингапур достигна рекордните 216,2 пункта през трите месеца до 30 септември, увеличението му с 0,4 процентни пункта е най-малкото от първото тримесечие на 2012 г. насам, според предварителни данни на Агенцията за градско преустройство. Продажбите на жилища също намаляват - през септември те са паднали с 52% до 1 246 на годишна база.

"Именно това иска регулаторът - основната цел е да се успокои ръстът на кредитирането и да се постигне корекция на цените чрез въведените мерки", коментира Линда Лий от DBS Group Holdings Ltd. в Сингапур. "Освен това искат и потребителят да е по-разумен, когато кандидатства за заеми, така че да може да се контролира общата задлъжнялост", допълва тя.

Забавянето започва да оказва влияние върху строителите. Маржовете на печалбата им от продажба на жилищни проекти са паднали до 11% спрямо 22% преди шест месеца.

Нарастват и ипотечните лихви. Разходите за кредитиране в Сингапур, където няма практика за управление на финансовата политика чрез лихви, се определят от глобалните лихви, особено тези в САЩ, където доходността от облигации се покачва през последната година на фона на съживяването на икономиката.

Повечето ипотечни заеми в Сингапур са с плаваща лихва, което означава, че домакинствата ще трябва да плащат по-високи месечни вноски при "нормализирането" на лихвите, коментират експерти. Срената плаваща ипотечна лихва за заеми със срок 25-30 години е нараснала от 0,9% преди година до 1,3%, според директора на Mortgage Supermart Pte Кеф Хуей.

Въпреки че някои определят правилата за имотите в Сингапур като "драконовски", властите трябва да действат превантивно и да са проактивни, коментира Варатан от Mizuho Bank. "Действията им са похвални", посочва той. "Това са разумни мерки, които целят да се избегне азиатски вариант на ипотечната криза в САЩ".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:41 | 09.09.22 г.
fallback