fallback

Най-високата сграда в Южна Америка заплашва да дестабилизира пазара на офиси

Пазарът в Сантяго, Чили, ще бъде наводнен от съвременни площи заради бума на новото строителство, което ще повиши значително празните офиси

18:18 | 14.10.13 г.

Torre Gran Santiago. Снимка: Wikipedia

Милиардерът Хорст Полман започва да строи най-високия небостъргач в Южна Америка през 2006 г., когато икономическото развитие, движено от търсенето на мед, изтласка наемите на офисите в Сантяго, Чили, до най-високото ниво от шест години, пише Bloomberg. В момента той довършва сградата на фона на нарастващото ниво на неусвоените площи.

62-етажната сграда Torre Gran Santiago във финансовия център на града е част от рекордния обем офис площи, които са на път да наводнят пазара. В опит да запълнят новите сгради местните строители предлагат различни стимули на наемателите, като шест месеца безплатен наем или пък осигуряване на ектри, които обикновено са отговорност на самите наематели, според анализ на компанията CBRE Group Inc.

Делът на неусвоените офис площи в столицата на Чили вероятно ще нарасне до 11% през 2014 г. спрямо прогнозните 6,6% към края на тази година . Причината е напливът на новопостроени сгради, които предстои да излязат на пазара, според CBRE.

Само преди две години този дял бе по-малко от 2% заради недостига на ново строителство.

В рамките на следващите две години на пазара ще излязат нови офиси с площ от 850 хил. кв. м. Така предлагането ще се увеличи с близо 1/4.

Най-търсените райони може би няма да бъдат сериозно засегнати поради силния интерес от страна на застрахователни компании и инвестиционни фондове. Собствениците в кварталите с по-стари сгради и в центъра на Сантяго обаче вероятно ще пострадат, тъй като наемателите напускат по-старите офиси и се местят в нови. Затова в тези райони наемите и усвояването могат да паднат.

През тази година в Сантяго, чието население е 7 млн. души, ще отворят врати рекордните 18 първокласни офис сгради в сравнение с 10 през миналата година и пет през 2011 г. Преди това средно годишно на пазара излизаха по три сгради.

Сантяго е един от градовете с най-много офис площи, отдавани под наем в Латинска Америка, като отстъпва единствено на Мексико и Сао Пауло, според доклад на Jones Lang LaSalle Inc. Към края на юни делът на неусвоените площи в чилийската столица е бил 4,1%, според данни на компанията.

Наемите на офиси клас "А" в Сантяго са между 18 и 34 долара/кв. м, сочат изчисленията на Jones Lang LaSalle. Нетното усвояване през първата половина на годината е било 59 000 кв. м. В същото време на пазара са пуснати нови площи от 67 000 кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:34 | 13.09.22 г.
fallback