fallback

Инвеститорите в търговски имоти отново се връщат към големите градове на Китай

В по-малките градове рискът собствениците да не могат да намерят наематели е по-голям

16:53 | 14.10.13 г.

Инвеститорите в търговски имоти отново наводняват най-големите градове на Китай, тъй като по-бавният икономически растеж превръща второстепенните и третостепенни центрове в по-непривлекателна опция, пише Wall Street Journal.

Инвестициите в търговски имоти в първостепенните градове на Китай като Пекин и Шанхай са нараснали до 9,8 млрд. долара от началото на тази година, надхвърляйки общо 8,8-те млрд. долара, регистрирани за цялата 2012 г., според данни на Jones Lang LaSalle. В големите регионални центрове, които агенцията за имотни услуги определя като градове от степен 1,5, тези инвестиции са паднали до 2,3 млрд. долара в сравнение с 9,3 млрд. долара за цялата минала година.

"Толерантността на инвеститорите към риска намалява на фона на умерения икономически растеж", коментира Стивън Макорд от Jones Lang LaSalle в Шанхай. "Купувачите се завръщат към районите, които вече имат зрели пазари на търговски имоти и дълбока потребителска база", допълва той.

Търговските имоти в големите градове вече са малко по-достъпни, тъй като инвеститорите не очакват наемите да нарастват толкова бързо, колкото преди, допълва Макорд. В Шанхай и Пекин средната инвестиционна доходност от търговските имоти е нараснала с 0,3 процентни пункта за последната една година.

Друг фактор, който привлича инвеститорите към първостепенните градове, е продължаващото силно търсене от страна на компаниите за луксозни стоки. В по-малките градове рискът собствениците да не могат да намерят наематели е по-голям.

От Jones Lang очакват общите инвестиции в търговски имоти в Китай тази година да бъдат сходни на миналогодишните, които бяха в размер на 19,9 млрд. юана. През първата половина на годината инвеститорите са похарчили за търговски имоти около 13,9 млрд. юана, което означава, че те все още имат доверие в сектора, въпреки очакванията за забавяне на продажбите на дребно в Китай през следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:59 | 21.08.22 г.
fallback