fallback

Германските градове привличат все повече трансгранични инвестиции в бизнес имоти

Лондон обаче остава най-големият притегателен център за инвестиции в имоти като цяло за Европа

11:26 | 14.10.13 г.

Германските градове доминират в класацията на CBRE за водещите инвестиционни дестинации в Европа, привлекли най-много трансгранични вложения в бизнес имоти.

От компанията отчитат ръст на инвестиционната активност за полугодието, но тя остава концентрирана в малък брой дестинации.

Лондон остава най-големия притегателен център за трансгранични инвеститори в имоти в Европа, следван от Париж. В петте германски града в класацията обаче е отчетен най-силен ръст на инвестициите – в Дюселдорф той достига 210%, във Франкфурт – 72%, в Хамбург – 52%, в Берлин – 24%, и в Мюнхен – 2%. Класацията се допълва от Москва, Милано, Стокхолм и Барселона.

Въпреки сериозното повишение, все още германските инвеститори са основните играчи на пазарите в петте града. От началото на годината обаче инвеститори от 21 държави са осъществили сделки в Германия.

От компанията посочват, че през последната година се наблюдава съществен ръст на трансграничните инвестиции в Европа като цяло, особено от Азия и Северна Америка. За периода азиатските инвестиции възлизат на 7,8 млрд. евро, а северноамериканските – 18,9 млрд. евро.

Засилват позициите си и регионалните инвеститори, които обаче осъществяват доста по-малки сделки – средният размер на транзакциите на европейските инвеститори в имоти е само 21 млн. евро. При чуждите инвеститори средният размер на транзакцията е двоен – 42 млн. евро.

Експертите очакват капиталите от Азия да продължат да нарастват с бързи темпове, особено с произход Китай, Япония, Тайван, Тайланд, Индонезия и Индия. Очаква се и допълнително активизиране на суверенните фондове на държавите от Азия, особено на фондове от Азербайджан и Казахстан.

От компанията предупреждават, че Европа е най-зависимият континент от трансгранични инвеститори в имоти. В Северна Америка например делът на трансграничните инвестиции от общия им обем се движи около 10 на сто годишно, докато в Лондон например надвишава 60 на сто, а в Германските градове – 30-40 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:07 | 12.09.22 г.
fallback