fallback

Международните инвеститори се завръщат на европейския пазар на имоти

Делът на чуждестранния капитал расте, но обемът на сделките остава нисък

15:20 | 08.10.13 г.

Международните инвеститори се завръщат на пазара на бизнес имоти в Европа - знак за нарастващото доверие, че икономиката на континента е преодоляла най-тежкия период на кризата, сочи изследване на консултантите от CBRE, цитирано от Financial Times.

Делът на инвестициите в бизнес имоти от региони извън Европа е достигнал 17% през първата половина на 2013 г. Това е най-високото ниво от края на 2007 г. насам. За сравнение през първата половина на 2009 г. този дял бе едва 4%.

Общият размер на инвестициите обаче е 41 млрд. евро или доста под нивата отпреди кризата, когато през първата половина на 2007 г. той достигна 93 млрд. евро.

В данните не е включен британският пазар, където през последните години се наблюдава мащабен наплив на чуждестранни инвестиции.

Най-сериозен през последните 18 месеца е бил потокът на инвестиции от Северна Америка. На второ място се нареждат инвеститорите от Азия.

Според Колм Лаудер от компанията за имотни данни IPD подобрението на икономиката на еврозоната напоследък или поне относителната ѝ стабилност стимулират повече инвеститори отново да погледнат към имотите на Стария континент, но ситуацията е "далеч от хомогенна по отношение на резултатите".

Експертите смята, че Германия и Скандинавските страни предлагат стабилност и по-ниска възвръщаемост, докато евтините активи в периферните държави от еврозоната имат потенциал за силна възвръщаемост, но пък и носят сериозен риск.

Джонатан Хъл от CBRE твърди, че "Европа ще продължи а привлича по-голямата част от алокациите за имоти в глобалните капиталови потоци дотогава, докато пазарите ѝ останат прозрачни и ликвидни, като в същото време предлагат възможност за диферсификация спрямо активи, които са деноминирани или вързани за долара".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:43 | 01.09.22 г.
fallback