fallback

В Хонконг няма достатъчно място за възрастните хора

До 2030 г. се очаква 1 от всеки 4-ма души в града да бъде на възраст над 65 години

12:30 | 08.10.13 г. 1

В Хонконг няма достатъчно предлагане, признава Кей Ел Уонг, главен изпълнителен директор на неправителствената организация Hong Kong Housing Society, която се занимава с осигуряване на жилища за възрастното население на града, пише CNBC.

Уонг твърди, че целите на организацията му все още срещат сериозни бариери. "Трябва да полагаме усилия, за да убедим правителството, че има огромно търсене на жилища за възрастните хора", коментира той.

В момента Hong Kong Housing Society предлага апартаменти под наем за възрастни хора с ниски доходи на цени, които са с около 50% под пазарните. Организацията обаче разполага само с 900 подобни жилища.

Около 13% от населението на Хонконг, който отдавна се смята за един от най-скъпите градове в света, се състои от хора на възраст над 65 години. До 2030 г. се очаква в тази възрастова група да е 1 от всеки 4-ма души в града, което още повече ще влоши проблема с жилищата за тези хора.

По изчисления на държавната Комисия по въпросите на възрастните хора над 50% от тях в момента обитават субсидирани жилища. 

Професор Алфред Чан, който е председател на комисията, твърди, че "жилищният сектор е монополизиран от строителите в Хонконг, ето защо е много трудно правителството да поддържа цените на достъпни нива. Другият начин е да се увеличи предлагането на земя, но това също е трудно, отчасти поради натиска от строителите, но също и защото Хонконг е много малко място".

За да помогне за решаването на проблема Hong Kong Housing Society предлага възможност за доживотен наем на наематели от средната класа, които изпълняват определени критерии. Те трябва да заплатят първоначална вноска, срещу което получават правото да обитават апартаментите до края на живота си.

В момента в портфейла на организацията има два подобни проекта, които са частично субсидирани.

Например 72-годишната Сидни Лам живее в комплекса за възрастни хора Cheerful Court близо до Кулун Бей от близо две години. Той е платил първоначална такса от около 77 000 долара, като всеки месец внася по 258 долара, за да обитава едностаен апартамент със съпругата си. В тази такса са включени месечни медицински прегледи.

В момента в списъка на чакащите да получат подобни жилища има 300 души, като повечето от тях вероятно ще могат да се включат след най-малко три години.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:30 | 13.09.22 г.
fallback