fallback

Ваканцията на администрацията застрашава жилищния пазар в САЩ

Обработването на данни за отпускане на ипотеки се забавя значително заради намаления работен капацитет на службите

13:00 | 04.10.13 г. 1

Спирането на работата на американското правителство моментално ще забави одобряването на хиляди ипотеки, пише Bloomberg. Ако то продължи повече от седмица, има опасност то да засегне и възстановяването на жилищния сектор, и икономиката като цяло.

Конгресът предизвика първото частнично затваряне на правителството на САЩ от 17 години насам, след като не успя да одобри бюджета. Това означава, че кредитополучателите, които са в процес на получаване на жилищни заеми, могат да бъдат забавени, тъй като банките не могат да проверяват социално-осигурителните номера и нямат достъп до данъчните документи в агенцията за приходите.

Процесът може да забави и одобрението на ипотеки, обезпечени от Федералната жилищна администрация, тъй като служителите на пълен работен ден там в момента са по-малко от 1/10 от нормалния брой.

"Последното нещо, от което имаме нужда, е събитие, което би разклатило доверието в бавно възстановяващия се жилищен пазар", коментира Дейвид Стивънс, главен изпълнителен директор на Асоциацията на ипотечните банкери.

Според Боб Уолтърс, главен икономист в Quicken Loans Inc. влиянието ще започне "задкулисно" и постепенно ще се засилва, ако Конгресът не успее да се договори и да приеме бюджета. Липсата на федерални служители, които да проверяват социално-осигурителните номера и да предоставят данъчни декларации за проверка ще започне да забавя и одобряването на някои заеми, допълва той.

"В първите дни въздействието ще е минимално", коментира Уолтърс. "Но колкото по-дълго продължи, толкова по-силно ще е то".

Според икономисти, ако частичното затваряне на американското правителство продължи една седмица, това вероятно ще "изяде" 0,1 процентни пункта от икономическия растеж. Ако то продължи по-дълго, този дял ще се увеличава.

По изчисления на IHS Inc. в началото то ще струва на САЩ най-малко 300 млн. долара дневно под формата на загубен икономически продукт. Въпреки че това е много малка част от икономиката на страната, оценявана на 15,7 трлн. долара, ефектът вероятно ще се разраства с времето.

Според Брайън Търмейл, говорител на Асоциацията на генералните подизпълнители на Америка, финансирането на федералните строителни проекти като съдилища, военни съоръжения, язовири и диги няма да спре. Възможни са забавяния, ако подизпълнителните не получат отговор на непредвиени въпроси или пък настъпи промяна в поръчките по даден проект. Освен това няма да бъдат одобрявани и нови проекти.

По-голям проблем за икономиката би била неспособността на Конгреса да повиши дълговия таван до 17 октомври. В този случай ипотечните лихви вероятно ще се повишат рязко, което ще направи жилищата недостъпни за много купувачи, твъри Стюарт Гейбриъл, директор на Центъра за недвижими имоти Ziman в Университета на Калифорния.

"Всички аспекти на дълговия пазар ще са отрицателно засегнати. Затварянето ще има сериозни и невиждани последици за американската икономика", предупреждава експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:33 | 19.08.22 г.
fallback