fallback

Върви ли британският пазар на имоти към балон?

Правителството стартира по-рано от предвиденото още стимули за ипотечното кредитиране. А докато търсенето расте, предлагането значително се свива

09:10 | 01.10.13 г. 3

Британският премиер Дейвид Камерън в неделя се опита да спечели подкрепата на бъдещите собственици на жилища, като ускори старта на втората фаза от схемата "Помощ за покупка", пише Financial Times.

Според противоречивата схема за ипотечно подпомагане купувачите на жилища на стойнст под 600 хил. паунда ще могат да теглят заеми с първоначална вноска от само 5%, като хазната ще гарантира още 15% от сумата.

Опонентите на плана се боят, че при липсата на мерки за засилване на предлагането на имоти политиката ще доведе до спукване на балон на пазара.

За момента няма особени причини да се смята, че на пазара на жилища на Острова като е налице прегряване. Наистина статистиката сочи, че цените вече са над пиковите нива от 2008 г., но до голяма степен ценовите ръстове са концентрирани в Лондон. Освен това много по-голям дял от сделките се извършват в брой, което според анализатори застрашава доста по-малко финансовата стабилност.

Все пак дори и по-здравият пазар на имоти в другите региони на страната може скоро да пострада. Без преразглеждане на законите за планиране правителствените стимули са бомба със закъснител.

В опит да успокои критиците на политиката на кабинета финансовият министър Джордж Осбърн даде на Комисията за финансови политики към Bank of England право да извършват годишни проверки на схемата, като те ще започнат от септември следващата година. Определено в решението му има логика. Няма обаче добра причина първият преглед на схемата да се бави толкова много. Комисията трябва да има право да използва новите си права за наблюдение във всеки един момент, когато прецени.

Освен това към арсенала на централната банка трябва да бъдат добавени още инструменти за въздействие върху стимулите. Комисията би трябвало да има право да ограничава съотношението между размера на заема и стойността на имота, както и това между доходите и кредита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:00 | 30.09.13 г.
fallback