fallback

Пазарът на имоти във Великобритания става все по-горещ

Цените на жилищата през септември са се повишили с най-силен темп от над шест години насам

14:38 | 30.09.13 г. 2

Цените на жилищата във Великобритания през септември са нараснали с най-силно темпо от над шест години на фона на все по-силното търсене, движено отчасти от държавните мерки за стимулиране на пазара на имоти, пише Bloomberg.

Средните цени в Англия и Уелс са се повишили с 0,5% - най-много от май 2007 г., след като през август те отчетоха ръст с 0,4%, сочат данни на базираната в Лондон компания за изследвания в имотния сектор Hometrack. На годишна база увеличението е с 2,4%, показват още данните.

Ръст на цените е регистриран в 9 от 10-те района, които следи Hometrack. Най-сериозен на месечна база е той в Лондон – 0,8% за месеца.

В национален мащаб броят на купувачите, регистрирали интерес към покупка на имоти, през септември се е увеличил с 1,4% в сравнение с август, а новите обяви за имоти са намалели с 0,3%. В столицата обявите са с 2,9% по-малко за месеца.

"В много райони извън Лондон цените започват да отчитат положителен растеж за първи път от повече от 5 години", отбелязват от Hometrack. "Цените се оттласкват от много ниска база и спекулациите за жилищен балон по отношение на пазара на национално ниво са преувеличени", допълват експертите.

Премиерът Дейвид Камерън отхвърли критиките към схемата "Помощ за покупка", като заяви, че втората фаза на плана ще стартира идната седмица, т.е. три месеца по-рано от планираното.

Заради засиленото кредитиране, стимулирано от правителствените мерки, напоследък се засилиха спекулациите за балон на пазара на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:47 | 31.08.22 г.
fallback